Sophämtningen inför jul påverkas av extremhalkan

Renhållningen i Motala kommun har stora bekymmer med att ta sig fram i ishalkan. Det påverkar sophämtningen bland hushållen under hela veckan.

Fredrik Johansson, enhetschef avfall/insamling, Motala kommun.

Fredrik Johansson, enhetschef avfall/insamling, Motala kommun.

Foto: Motala kommun

Motala2022-12-20 13:16

– Som dagsläget är kan vi inte åka där det är backar, eller där man inte har halkbekämpat, säger Fredrik Johansson, enhetschef avfall/insamling på Motala kommun.

Även på mindre vägar ute på landet, förklarar han, har sopbilarna problem att ta sig fram just nu.

– Det är extremt halt.

Johansson berättar att det finns en beredskap inom verksamheten, men under tisdagsmorgonen tog man ett beslut, att man tömmer de kärl man kommer åt, dag för dag. Det kan innebära att de hushåll som har sophämtning under den här veckan kan få tunnan tömd tidigare än vanligt, eller senare.

– Hade vi kört som det var tänkt idag (läs tisdag) skulle vi haft stora problem och kört sönder både bilar och egendom. Det är inte säkert att gå på asfalten och här lutar det inte ens, säger Johansson som själv befinner sig ute på Tuddarps-anläggningen.

En vädjan riktas också till allmänheten i Motala kommun att halkbekämpa och göra sina soptunnor lättillgängliga för renhållningsarbetarna.

– Låt tunnan stå framme tills den blir tömd, uppmanar Fredrik Johansson.

Är det ofta ni råkar ut för något liknande?

– Det är inte ofta det är sådant här extremväder. Det har aldrig hänt under de år jag jobbat här.

Enhetschefen framhåller att målsättningen är att alla hushåll ska få tömt innan julhelgen.

– Vi kan inte lova något, men gör allt vi kan och vi ber våra kunder att hjälpa till, säger han.

Sophämtningen påverkas av ishalkan under veckan och hushållen kan komma att få sina sopor hämtade tidigare, eller senare.
Sophämtningen påverkas av ishalkan under veckan och hushållen kan komma att få sina sopor hämtade tidigare, eller senare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!