En kall vår men nu är bina igång

På Bondebacka är det surr i kuporna. Den kalla våren har påverkat bisamhällena men består värmen nu blir det fullt fart.

Per Örtqvist och Jessica Prütz Sköld, Motala biodlareförening, ser att den kalla våren påverkat men om bara värmen håller i nu så blir det full fart i kuporna.

Per Örtqvist och Jessica Prütz Sköld, Motala biodlareförening, ser att den kalla våren påverkat men om bara värmen håller i nu så blir det full fart i kuporna.

Foto: Lillian Andersson

Motala2021-05-16 10:00

Per Örtqvist och Jessica Prütz Sköld, från Motala biodlareförening, öppnar ett par av kuporna på Bondebacka. Vintertäckena ligger kvar än så länge men det är redan full fart på de små bevingade vännerna.

– Nu har de bråttom, det är mycket yngel i kuporna och nu ska de ut och hämta nektar och pollen, säger Jessica.

Föreningen har funnits i över 100 år och intresset har växt, speciellt de sista åren. Biodling har blivit uppmärksammad på flera sätt och det har gjort att fler lockats, även yngre personer. Medlemmarna träffas varannan onsdag, hela sommaren och en bit in i september, för mycket praktiskt arbete och för att byta erfarenheter. På Bondebacka står bara ett litet antal kupor, de allra flesta har sina bisamhällen på andra håll.

– Ett stående moment är att vi säljer honungen, på Bondebackadagen, det är den som gör att vi kan fortsätta och ha vår verksamhet igång, säger Per och tillägger att från en kupa kan det bli upp till 60 kilo honung, ibland mer.

Våren har varit kall och långdragen vilket påverkat biodlingen. På vissa håll har biodlare fått extramata sina bin för att de skulle överleva. 

– Vad som varit bra är att det varit rätt så jämnt kallt, då håller de sig inne i kupan. Sen gäller det att ha tålamod som biodlare, man får helt enkelt vänta. Men nu är det varmt och vi hoppas att det håller i sig, säger Jessica.

– Fördelen är att blomningen har hållit sig kvar, trots kylan, säger Per.

På Bondebacka finns mycket träd av olika slag och villaträdgårdarna och kyrkogården i närheten är också bra för bina.

– De flyger upp till ett par, tre kilometer så de tar sig långt, säger Per.

Ett par kupor är tomma men Per och Jessica berättar hur man kan flytta bin från en kupa till en annan, hur de skapar sin egen drottning och hur ett nytt samhälle byggs upp genom de små djurens fantastiska arbete.

– När jag började med bin så var det honungen men det har blivit mer och mer djuren. De är fantastiska och bisamhället är en hel organism som är så spännande, säger Jessica. 

Bin finns inte bara för att ge honung utan framförallt för pollineringen.

– Fruktträdsodlare vill ha bin vid sina odlingar, säger Per och Jessica fyller i att snart blommar rapsfälten, klöver och även jordgubbarna och då är bin, och andra pollinerare, nödvändiga för att det ska bli skörd.

Nu hoppas de på en bra sommar, med lagom värme och lagom med regn så blir det ett bra biodlarår. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!