Det är knappt tre veckor kvar till studenten, och ett femtontal tjejer har samlats vid ett garage i Motala. Där inne håller några upp ett lakan, medan en person använder sprayfärg för att göra ett stort rosa hjärta. Längst in i garaget står en ensam tjej och ritar bokstäver med en bred tuschpenna.
Hon målar färdigt en av bokstäverna, ställer sig sedan upp och säger:
– Aj, min rygg.
Det är Ellen Rapp, som går i Na19a på Platengymnasiet. Naturklassen har samlats här i garaget för att måla lakanen som de ska hänga på sitt studentflak. Killarna i klassen dök aldrig upp. Men lakanen måste målas, och Ellen Rapp fick uppdraget att rita bokstäver, kanske för att hennes handstil är snyggast.
– Jag tar det som en komplimang i alla fall, säger hon.
Men nu har hon hållit på ett bra tag i en ogynnsam arbetsställning, så det är dags för en liten paus.
Årets student blir den första sedan 2019 som kan firas normalt, efter två år där firandet begränsats av pandemirestriktioner. En av de största konsekvenserna var att studenterna inte fick åka flak runt torget, vilket skapade stor besvikelse hos många.
Men nu är restriktionerna borttagna. Och munskydden som tjejerna i Na19a har på sig är inte för att undvika smittspridning. De är till för att skydda från sprayflaskornas farliga ångor.
Ellen Rapp behöver dock inget munskydd. Hon använder ju bara vanliga tuschpennor. Lakanet hon håller på med just nu ska föreställa ett teams-meddelande från en av klassens lärare. Teams är verktyget klassen har använt för distansstudier.
– Är det dags för de breda penseldragen nu, frågar hon.
Den oinsatte uppfattar det nog som att Ellen undrar vilken pensel hon ska använda. Men istället visar det sig vara en del av teams-meddelandet. "Glöm nu inte att använda de breda penseldragen", skriver Ellen på lakanet. Det är en frekvent påminnelse från deras svensklärare.
Många av klassens lakan handlar just om vad olika lärare har sagt. Elin Elmqvist tycker att det är viktigt att knyta an till skoltiden på det sättet.
– Vi försöker driva lite med våra lärare och med skoltiden. Det är ett fint sätt att minnas tillbaka på en tid som har varit viktig och format oss, säger hon.
Men de driver även med sig själva och andra saker. Klassen skämtar bland annat om bråken som uppstod när de skulle bestämma låt till utspringet. Och så skickar de en passning till eleverna på samhälls- och ekonomiprogrammet, angående segern i "Draget", den traditionsenliga dragkampen över Göta kanal.
– Det är mycket som kanske bara vi i klassen förstår. Men jag tror ändå andra kan känna igen sig i många av sakerna. Som att vi har gjort teams-konversationer till exempel. Vi har haft distansundervisning från och till i tre av terminerna och det har varit en stor del av vår gymnasietid, säger Elin Elmqvist.
Hon är en av de som varit med mest och planerat studenten. Klassen har sålt kryddor och kakor samt anordnat en Nobelmiddag för att tjäna ihop pengar till bland annat studentflak och champagnefrukosten. Under tiden de målar lakan dubbelkollar Elin vilka som ska anordna förfester under studentveckan.
Den stora dagen kommer allt närmare.
– Man har sett fram emot detta så mycket, men det har hela tiden känts så långt bort. Nu är det inte ens tre veckor kvar och det känns nära, men man fattar fortfarande inte riktigt vad det innebär, säger Elin Elmqvist.
De positiva känslorna överväger med stor marginal, men att ta studenten kommer även med en ovisshet, och vissa farhågor.
– Man har ju hela tiden haft klart för sig vad man ska göra. Men nu vet jag inte vad som händer efter sommaren. Det är lite läskigt på något sätt, även om det är spännande också, säger hon.
Ellen Rapps rygg är utvilad, och hon fyller i de sista bokstäverna på sitt lakan.
– Klart!
Det är bara veckor kvar tills lakanet hänger på flaket, där hela klassen står och hoppar. Efter en gymnasietid som till stor del präglats av distansundervisning kommer Na19a få sin student. På riktigt, utan restriktioner.
Nästa lakan läggs upp på bordet i garaget. Nu är det dags för ett teams-meddelande från klassens mattelärare.
"Kom och bygg din framtid i sal D243. Det är aldrig någon som önskar att de pluggat mindre i gymnasiet. Glada hälsningar!"