– Vi inom majoriteten ser ju en önskan att få in fler privata aktörer inom hela äldreomsorgen eller kanske även i andra verksamheter, säger Charlotte Widegren (M), ordförande i socialnämnden.
Därför har socialnämnden beslutat om att utreda utveckling av lagen om valfrihetssystem (LOV) inom hemtjänsten. Idag finns en privat utförare som bara håller till i centrala Motala, medan medborgare på landsbygden har mindre valfrihet.
– Vi utreder vilka incitament som skulle behövas för att göra det attraktivare för utförare att driva verksamheter i Motala kommun, säger Widegren (M).
– Bara för att utredningen kommer fram till att vi ska höja ersättningen till en privat aktör som jobbar på landsbygden så behöver vi ju inte besluta det, förklarar Sara Ankarberg (L).
Oppositionen hade ett alternativt yrkande i ärendet. De vill istället utreda att avskaffa LOV inom hemtjänsten.
– Förvaltningen gjorde ju en utvärdering av LOV i Motala som presenterades under året här och i den kan vi ju läsa att det inte har fått den effekten som var tanken. Idag är det ju så att vi bara har en utförare som utför omvårdnadsinsatser, så där tycker vi att valfriheten liksom fallerar, säger Renée Georgio (S).
Ankarberg (L) bemöter argumentet:
– Men jag tänker att just det här ska ju utredningen kolla på. För vi tror ändå att varje enskild medborgare som har behov av hemtjänst kan få välja själv är väldigt viktig.
Ankarberg (L) understryker också konkurrensens funktion. Att verksamheterna blir bättre när brukarna kan välja bort dem vid missnöje.
– Så att bara för att vi har bara en aktör idag så är inte det anledningen till att få bort LOV. Då vill vi ju undersöka hur kan vi göra den bättre och bredare med fler aktörer, slår Ankarberg (L) fast.
Gergio (S) fortsätter:
– Vi ser också svårigheterna med oseriösa företag som vill etablera sig. Vi i nämnden har ju enigt nekat ett företag. Och då menar jag inte att de företagen vi har idag är oseriösa men att det finns en risk i systemet.
Ankarberg (L) håller med om att det finns ett problem med oseriösa aktörer men drar inte samma slutsats som oppositionen.
– Det blir ju en kvalitetsuppföljning av de privata aktörerna regelbundet och när vi hittar oegentligheter så blir det ju en åtgärd på det. Skulle det visa sig att en aktör är oseriös så kommer vi ju inte ha kvar den här.
Georgio (S) tar också upp att det inte finns någon kvinna som driver något företag som innefattas av Motalas LOV inom hemtjänsten, trots att ökad jämställdhet används som argument för ökad jämställdhet.