Psykiatrin kan bli del av stor satsning vid LiM

Psykiatrin i Motala behöver större och bättre lokaler, utvecklade möjligheter till utevistelse för tvångsinlagda patienter och en viss ökning av vårdplatser. Den kan därför komma att beröras av en stor satsning.

Den psykiatriska mottagningen i Motala behöver utvecklas. Den kan därför komma att beröras av den stora satsning som föreslås för lasarettet i Motala.

Den psykiatriska mottagningen i Motala behöver utvecklas. Den kan därför komma att beröras av den stora satsning som föreslås för lasarettet i Motala.

Foto: Thomas Augustsson

Motala2024-02-12 14:09

– Där är det lite svävande.

Det säger Region Östergötlands utvecklingsstrateg Stefan Anskär om huruvida psykiatrin ska ingå i den miljardsatsning som han förespråkar i en vision för LiM.

undefined
Region Östergötland har en ny vision för lasarettet i Motala. Bland annat föreslås förändringar för psykiatrin.

Han förklarar att det just nu pågår en statlig utredning om "samsjuklighet". Utredningen rör psykisk sjukdom och missbruk – och beroende på vad som framkommer kan psykiatrin i Motala behöva utvecklas framöver.

– I dag är det så att psykisk sjukdom är en sjukdom i regionerna och missbruk är en socialtjänstfråga. Kombinationen är ganska vanlig, säger han och fortsätter:

– Om utredningen kommer fram till att regionerna ska få ansvar för kombinationen av psykisk sjukdom och missbruk, då kommer psykiatrin att behöva mer lokaler för det för då tar vi över en del som i dag är kommunal verksamhet.

undefined
Psykiatrin på LiM har behov, som kan komma att mötas genom en föreslagen miljardsatsning.

Att psykiatrin finns med i visionen för LiM handlar alltså främst om att möjliggöra för en framtida utbyggnad, menar Stefan Anskär. När den statliga utredningen är klar ska det också komma ett politiskt beslut i riksdagen. Tidsbilden är därför svår att bedöma.

– Det är alltid osäkerhetsfaktorer, men vet man om dem kan man ha dem levande. Den frågan ligger helt utanför regionen så vi får ta och acceptera beslut som blir och agera efter det, säger han.

Nu väntar ännu en utredning kring satsningen. Den ska ge svar på detaljfrågor så som grov kostnadsbild. Efter det kan politiken besluta om förprojektering.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!