Tjänstemännen inom samhällsbyggnadsförvaltningen tar fram handlingsplaner för de kommande åren för de fyra olika områdena. Planerna visar på ett eftersatt underhåll – för samtliga delar.
– Vi har jobbat ganska hårt senaste året med att inventera. Vi har haft hyggligt bra koll tidigare men nu försöker vi få en bättre samlad bild, säger Hugo Andersson, enhetschef lantmäteri/gata och park.
Han fortsätter:
– Vi har uppdaterat de olika dokumenten. Det ser både bra och dåligt ut. Det är ganska mycket som är eftersatt som vi nu försöker ta tag i. Behovet är ganska stort. Man har kanske skjutit på det i viss mån för att andra saker är viktigare, det är fullt förståeligt.
Till nästa år ökar reinvesteringsbehovet för kommunens vägar, broar, belysning och lekplatser från cirka 23,5 miljoner (som det har budgeterats för i år) till 38 miljoner.
Vad det gäller kommunens vägar menar Hugo Andersson att vissa är bra, och att andra kanske har prioriterats ner.
– Trots att den tekniska livslängden egentligen är slut. Historiskt har man kanske varit ganska duktig på att lappa potthål och så vidare. Men det har inte förlängt livslängden på hela gatan. På vissa håll ser vi att hela ytbeläggningen är slut – och har varit det ett tag också, säger Hugo Andersson.
Han förklarar att det kan bli många gånger dyrare att akut avhjälpa en uppkommen skada, jämfört med ett planerat underhåll. I år lägger kommunen 15 miljoner på beläggning. Till 2023 vill tjänstemännen öka summan till 22,6 miljoner.
– Det är vårt behov nu. Både för att vi ligger lite efter vad gäller underhåll av gator, men också att asfalten har blivit väldigt mycket dyrare.
Vid vissa år kommer det att gå åt mer för att underhålla och fräscha upp gatorna. Till exempel: har det asfalterats mycket för x antal år sen kan det komma en puckel då den ytan är slut.
– Vissa år kommer det vara lägre behov, andra år större.
För 2024 och 2025 föreslås en budgethöjning av beläggningsprogrammet upp till 25,990 miljoner, respektive 29,889 miljoner.
Görs det tillräckligt?
– Det beror på, vi gör så gott vi kan. Sen finns det andra verksamheter som är av stor vikt att de fungerar också, det är ett samspel. Vi gör så bra prioritering vi kan utifrån den tilldelning vi får. Jag kan inte säga att det är viktigare än andra verksamheter kommunen bedriver, säger Hugo Andersson.