Visionen: Bygg en ny akutmottagning i Motala

Akutmottagningen i Motala är gammal. Nu är den ett av delprojekten i den miljardsatsning som föreslås på lasarettet.

En ny akutmottagning. Det förespråkas i den vision som Region Östergötland låtit ta fram för lasarettet i Motala.

En ny akutmottagning. Det förespråkas i den vision som Region Östergötland låtit ta fram för lasarettet i Motala.

Foto: Thomas Augustsson

Motala2024-02-05 09:20

– Egentligen är det största bekymret där hur lokalen är utformad. Man har svårt att få bra arbetsflöden och man har svårt att ha överblick över patienterna, säger Region Östergötlands utvecklingsstrateg Stefan Anskär om Motalas akutmottagning.

undefined
"Jag tror min första diskussion var att bygga om den, men vi klarar inte av att bygga operationssalar och annat i de befintliga lokalerna. Då hamnar man ju i att vi måste bygga något nytt hus", säger Region Östergötlands Stefan Anskär om Motalas akutmottagning.

Orsaken till att det är svårt att få en överblick och se vilka patienter som rör sig åt vilka håll är att akutmottagningen är byggd i en vinkel, menar han. Det gör också att den upplevs som trång.

– Och det spelar roll på en akutmottagning, säger Stefan Anskär, som står bakom den vision som tagits fram för lasarettet i Motala.

Enligt hans vision och utredning behöver Motala en helt ny akutmottagning. Han framhåller dock att det är svårt att svara på detaljfrågor i nuläget.

– Jag tror min första diskussion var att bygga om den, men vi klarar inte av att bygga operationssalar och annat i de befintliga lokalerna. Då hamnar man ju i att vi måste bygga något nytt hus.

undefined
Ett problem med Motalas akutmottagning är att den är byggd i en vinkel. Det menar Region Östergötlands Stefan Anskär. "Egentligen är det största bekymret där hur lokalen är utformad. Man har svårt att få bra arbetsflöden och man har svårt att ha överblick över patienterna", säger han.

Tanken är också att akutmottagningen ska kunna öka sin kapacitet genom nybyggnationen. Samtidigt pågår ett arbete som handlar om att färre patienter, inom regionen generellt, ska behöva besöka en akutmottagning.

– Men det är ju en process i sig. Den sitsen vi vet om här och nu, i dag, är ju att flödena ökar. Det behöver man möta, konstaterar Stefan Anskär.

Hans arbete ska nu efterföljas av ytterligare en utredning, som ska ge svar på detaljfrågor. Däribland en grov kostnadsbild. Först efter det kan ett uppdrag om förprojektering påbörjas, om politiken fortfarande står bakom satsningen.

En miljardsatsning föreslås på lasarettet i Motala. Den nuvarande akutmottagningen är gammal och föreslås därför bli ett av delprojekten.
En miljardsatsning föreslås på lasarettet i Motala. Den nuvarande akutmottagningen är gammal och föreslås därför bli ett av delprojekten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!