Sedan förra året pågår en utredning om skolorna i den östra kommundelen. Vid en tidigare genomlysning för ett par år sedan lades förslaget om en flyttkarusell mellan skolorna. Det väckte skarp kritik från invånarna, vilket fick politikerna att backa. Det som den här gången skapade stor politisk debatt var ett delförslag som innebar en eventuell nedläggning av skolan i Österstad.
Senast i juni ska tjänstemännen presentera sitt nya underlag. Då ska de bland annat se hur man kan lösa dagens och morgondagens behov i befintliga lokaler samt vilka renoveringar och förändringar som då behövs.
En genomgång av Borensbergs skolor visar att Bergvallaskolan är äldre och inte matchar dagens sätt att undervisa. Därför behöver den både rustas och förändras. Eventuellt även delvis rivas och byggas om.
– Men den ligger i ett attraktivt skolområde med idrottshall, Hällaskolan och friluftsområde. Där vill vi vara kvar, säger lokalstrateg Dan Bernström.
För Dansäters del ser man dock potential att låta utöka skolan om Borensberg växer.
– Vi äger marken runt omkring och med några enklare planändringar skulle man kunna möjliggöra någon form av utbyggnad vid behov, säger han.
Hällaskolan bedöms ha ett visst uppfräschningsbehov, men där planeras inga större insatser. Där finns just nu inte heller något behov av att utöka.
Vad gäller förskolan finns det redan i år pengar avsatta för en ny verksamhet i nya stadsdelen Bråta hagar. Då följer man bildningsnämndens riktlinjer om åtta avdelningar. Tanken är att skapa nya förskoleplatser, ersätta dyra moduler i Hällalund och frigöra ytor på Dansäter som i dag nyttjas som förskola.
I område Öst; Klockrike, Fornåsa och Österstad, brottas man med olika problem. Klockrike skola är i dag trångbodda medan Österstad snarare anses ha för få elever. I området finns också utmaningen att eleverna behöver köras in till Borensberg för vissa lektioner.
– Man klarar sig inte på egen hand på respektive enhet. Det tar tid från undervisningen vilket inte är optimalt, säger Dan Bernström och förklarar att någon form av samorganisation är nödvändig.
– Det kan inte bli en fullskalig F-6-skola på varje ort, tillägger han.
Fornåsa skola bedöms då ha störst utvecklingspotential.
– Avsikten är inte att titta på bildningsorganisationen utan utifrån lokalernas behov, men skulle man göra en större satsning är Fornåsa den skola som skulle vara aktuell. Den är ganska stor och den ligger till så i samhället att den skulle kunna utvecklas, säger Dan Bernström.
Då skulle Fornåsa kunna ha de specialsalar som behövs, exempelvis slöjd och hemkunskap, så att eleverna inte skulle behöva åka in till Borensberg.
Klockrike har i dag runt 70 platser och hade förra läsåret 71 elever i årskurserna F-6 med åldersblandade klasser. I dag har man vidtagit ett antal tillfälliga åtgärder för att få plats, bland annat serveras maten i den gamla slöjdsalen. Men den problematiken kommer att vända.
– När vi tittar på befolkningsprognosen så ser vi i hela kommunen en topp för grundskolan 2025-2026. Sedan blir det färre barn. Men det är en prognos, så man vet ju inte helt säkert, säger han och förklarar att för specifikt Klockrike så är beräkningen runt 50 barn år 2030.
Österstad är en liten enhet. Förra läsåret hade de 48 elever och prognosen pekar inte heller där på någon framtida ökning. Byggnaden är i relativt gott och åtgärdsbehoven små.
– Där får man titta på hur den ska se ut över tid och de ekonomiska förutsättningarna att driva skola där. Men förstudien har inte i uppdrag att titta på om skolan ska vara eller inte vara. Det är en fråga för bildningsnämnden, säger Dan Bernström och fortsätter:
– Vi ska bara titta på om den tekniskt fungerar som skolbyggnad. Sedan kan man ändå inte ducka för att den som enhet är för liten att motivera att bedriva skola i.
I förstudien ges ett uppdrag till er tjänstemän att titta på ett alternativ utan Österstad skola. Tittar ni på det perspektivet?
– I förstudien måste vi först och främst landa i ekonomin kring våra befintliga byggnader. Det blir etapp 1 och där kommer vi inte att peka på att lägga ner några enheter utan bara om vi kan lösa grundskolan i befintliga byggnader. Sedan behövs vissa principbeslut för att kunna komma vidare, säger Dan Bernström.
Toppen elevmässigt är år 2025-2026. Har ni lokalerna redo till dess?
– Nej. Åtgärderna ligger i budget från 2024 och framåt.