För att minska trycket på vårdplatser och personal, kommer ambulanser från Ödeshög, Mjölby, Mantorp och Boxholm att omdirigeras till Linköpings universitetssjukhus, under sommaren.
– Vi har vänt och vridit på olika lösningar för att minska belastningen, och vi har tittat geografiskt på varifrån det är enklast att dirigera om ambulanserna så det blir en jämn fördelning. Vi kommer alltså inte att titta på sjukdomstillståndet, säger Karin Franzén, verksamhetschef på Medicinska specialistkliniken.
Hon vill däremot förtydliga att beslutet endast gäller ambulanserna och inte personer som själva vill uppsöka akutmottagningen.
– Det är viktigt att folk förstår att om de behöver söka vård på akutmottagningen och kan ta sig dit själva så ska de komma till oss i Motala, annars finns det risk att det kommer bli en ojämn fördelning på akuten i Linköping i stället, säger hon.
Situationen på Lasarettet i Motala liknar en situation som rådde 2016, och beror framför allt på sjuksköterskebristen som i sin tur resulterar i att färre vårdplatser kan vara öppna under sommaren.
Hur många sjuksköterskor saknas?
– Jag skulle uppskatta att det saknas cirka fyrtio procent inför sommaren, säger Karin Franzén.
Det låter väldigt mycket?
– Ja, det är mycket, men det är inte nytt för i sommar utan vi har det även pressat under terminerna. Nu när vi ska ge semester till våra medarbetare så blir bristen ännu mer påtaglig, eftersom de hyrsjuksköterskor som vi använder oss av också vill vara lediga.
Vad innebär sjuksköterskebristen för vården?
– Det blir som alltid en stor utmaning för oss att förhålla oss till. Vi samverkar med de andra sjukhusen inom regionen, men det är extra oroande under sommaren att få en stor verksamhet som redan är pressad att fungera.
Förutom att omdirigera ambulanserna - vad gör ni mer för att lösa situationen?
– Dels använder vi oss av hyrsjuksköterskor, och dels erbjuder vi fler pass till de medarbetare som vill och kan att jobba extra. Men sedan minskar vi också antalet vårdplatser och har dagliga vårdplatsmöten med de andra sjukhusen i regionen – vi ser att en vårdplats på ett sjukhus är för alla, säger Karin Franzén.
Hon tillägger:
– Just samverkan är otroligt viktig för att det ska bli så bra som möjligt och bristen på sjuksköterskor är stor i hela landet. Man får rådda lite dagligdags och göra så bra man kan.