Det var det gemensamma intresset för flipper- och arkadspel som fick Magnus Larsson, Daniel Thuresson och Jan Gustafsson att starta Motala arkadhall för drygt tio år sen. Alla tre kommer ursprungligen från Motala, och lärde känna varandra via sajten arkadtorget.se. I juni 2010 fick de sin första lokal på Luxorgatan.
– Vi började få trångt med plats hemma för maskinerna, därför funderade vi på att skaffa en gemensam lokal där vi även skulle kunna hjälpas åt med eventuella reparationer, säger Jan Gustavsson.
– Sen fick man ett större utbud att spela på, istället för att ha det hemma hos sig, säger Daniel Thuresson.
Till en början hade gänget bara tre maskiner i den cirka 150 kvadratmeter stora lokalen – nu finns omkring 40 stycken. Ungefär hälften är flipperspel och hälften är arkadspel.
– Det fyllde på litegrann allteftersom. Det var kanske under fem till sex års tid som vi gick upp från tre, till det vi har nu, berättar Magnus Larsson.
Spelmaskinerna i föreningslokalen har de hittat på olika forum och sidor på nätet, exempelvis på Svenska flippersällskapet, Blocket och Facebook.
Är det någon speciell maskin ni letar efter till samlingen?
– Det är väl inget väl inget spel som vi jagar och saknar. Men det är klart att om man hittar ett kul spel så finns det inget som hindrar att man kan köpa och ställa hit det. Men vi jagar inte aktivt de dyraste titlarna hit, säger Magnus.
Intresset för flipper- och arkadspel kommer från barndomen. Under 70-, 80- och 90-talet var det vanligt att det fanns flipperspel utställda lite här och var; på gatukök, biografer, och biljardsalonger. Alla tre har spelminnen från de arkadhallar som fanns i Varamon.
– Jag hängde ute på Lindgården och Träffpunkten och spelade lite. Man fick försöka vara där bland de stora grabbarna och titta på när de spelade om inte annat, berättar Magnus.
Daniel fyller i:
– Och man hängde på pizzerior eller Video-ett i stan, där det fanns spel, säger han.
Som ungdom på 70-talet körde Jan ut Motala tidning, lönen gick åt illa kvickt.
– Jag fick kanske 150 kronor efter en månad, då fyllde jag fickorna med enkronor och åkte ner till arkadhallen i Varamon, då räckte pengarna i två dagar, skrattar han.
Om de blir tvingade välja vad de gillar mest, så föredrar Jan och Magnus flipperspel, och Daniel arkadspel.
Till vardags jobbar Daniel på Synsam i Linköping och Magnus på Zehnder group i Motala. Jan är nybliven pensionär, tidigare jobbade han på FOI i Linköping.
Att ha en egen arkadhall som fritidsintresse är inte så unikt som man kanske kan tro. Magnus berättar att det finns gott om liknande ideella föreningar, bland annat i Jönköping, Linköping och Norrköping.
– Det händer att man åker runt och besöker varandras, säger Daniel.
"Branschkollegorna" är långt från de enda som varit här – under åren har Motala arkadhall haft gott om gäster. Vid starten kom först bara de närmsta vännerna, men sen kom även deras vänner, och så spred sig ordet om arkadhallen.
– Några av de första som hörde av sig var årskurs 4 i Charlottenborgsskolan. De var de första som var här på besök, berättar Jan.
Efter detta har arkadföreningen fått besök av företag, föreningar och barnkalas. De har även varit värd för både svensexor och, än så länge, en möhippa. Besökarna kan vara i alla åldrar, ibland har det kommit hela familjer.
– De kommer med barnbarn och hela köret. De som är uppemot 90 har inte tyckt att det varit så kul. En gång tyckte några att det var riktigt tråkigt, jag fick sätta på tv4 åt dem på tv, säger Jan.
Men, det är givetvis inte alla äldre som ogillar spelen. För tre år sedan kom pensionärer från boenden i Motala på upprepade besök.
– Det har varit uppskattat. Många av de som kommer, som är mellan 30-55, tycker att det är kul när de hittar spel som de kommer ihåg från när de var yngre. Många saknar att det inte finns utställt som det fanns förr i tiden, säger Magnus.
Drar sig besökarna till något speciellt spel?
– Det är litegrann åldersrelaterat. Förr hade vi ett rum med flipper, och ett med arkadspel. Om man får generalisera lite så försvann den yngre generationen ofta in till arkadsidan, som är lite mer som tv-spel. De lite äldre är lite mer blandmissbrukare, de har sett både flipper och arkad. Generationen som är snäppet äldre känner igen flipper från när de var yngre, förklarar Magnus.
Föreningen har inte öppet för allmänheten, men i vanliga fall är de som är intresserade välkomna att höra av sig för ett eventuellt besök. De senaste tre månaderna har arkadhallen haft stängt, men de får fortfarande in intresseanmälningar via sin Facebook-sida.
– Nu har vi lite coronastängt som alla andra har, vi är här ibland ändå, men vi låter inte folk komma hit. Något kompisgäng har varit här, men då vill vi att det är under kontrollerade former, säger Magnus.
Innan corona, då grabbarna var på plats minst en gång i veckan, kunde ganska ofta 5-10 personer titta in under en kväll.
Trots uteblivna besök så har Jan, Magnus och Daniel ändå haft att göra de senaste månaderna. Vid årsskiftet fick de nya lokaler, vilket gjort att de haft fullt upp med att måla väggar och flytta maskiner. Flytten blev dock inte särskilt lång, som längst har de fått flytta maskiner ungefär 20 meter.
– Ett nytt företag behövde mer takhöjd. Och deras tak var vårat golv. Jag tror att vi har ungefär samma yta som förut, men nu är det lite mer uppdelat i fler smårum, förut var det två stora lokaler, förklarar Magnus.
Samtidigt så har de passat på att komma i kapp med att laga trasiga maskiner. Ett av samlingens lite nyare tillskott, som de jobbar med att få fart på nu, är 50-talsspelet ”Safari”.
– Vi köper in maskiner, ibland är de i lite risigt skick, men de går också sönder, så vi måste kontinuerligt reparera, säger Jan.
Vad är drivkraften med att ha det här stället?
– Vi gör det för att vi själva tycker att det är en rolig hobby. Sen att det kommer hit folk, att man träffar andra som också tycker att det är kul, det gör att vi tycker att det blir ännu roligare. De kvällarna vi är här spenderar man halva tiden med att snacka skit med folk, det är också det som gör att det blir kul, säger Magnus.
Efter att flytten nu är klar, har ni nått nytt mål?
– Det är att man ska kunna köra igång lite mer som vanligt. Det får vara målet känns det som, avslutar Daniel.