Den som misstänker att ett barn far illa kan gör en orosanmälan till socialtjänsten. Inom vissa verksamheter, som skola och vård, är det anmälningsplikt. Socialtjänsten beslutar om man ska inleda en utredning eller inte. Stor ökning av anmälningar om barn i Motala som far illa
2013 kom det in 802 orosanmälningar i Motala. 2020 var antalet 2040 stycken. En orsak är att många samhällsinstanser blivit bättre på att anmäla, men det är inte enda skälet.
– Unga i dag mår betydligt sämre än för fem, tio år sedan. Det är en högre psykisk ohälsa och det är svårt för exempelvis barn- och ungdomspsykiatrin att hjälpa alla. Men vi ser också att fler har problem i skolan, ett ökat missbruk och ökad kriminalitet, säger Camilla Ring, chef för barn- och ungdomsgruppen.
Socialchef Per-Olof Andersson förklarar att kommunen och polisen 2019 gjorde en riktad insats för att hantera de stora problemen som man då hade med gängkriminalitet.
– På den fronten är det mer stabilt nu, men vi måste fortsätta för att det inte ska ta fart igen, säger han.
De riktade insatserna ledde till en kraftig ökning av placerade barn. 2017 var antalet cirka 15 barn, förra året 40 stycken.
Chefernas bild är att trycket på socialtjänsten fortfarande är högt. Och pandemin är inte en förklaring.
– Men vi väntar på att den puckeln också ska komma. Inom andra verksamheter ser man tydligt att framför allt gymnasieungdomarna mår dåligt, säger Camilla Ring.
Tror ni att anmälningarna ökar ytterligare i år?
– Ja. Det finns en eftersläpning i effekterna av pandemin. Det finns en risk för ökat missbruk, att unga börjar självmedicinera om de mår dåligt, säger Per-Olof Andersson.
Men trots att antalet anmälningar mer än fördubblats och arbetsbördan ökat har inte bemanningen förändrats i samma takt. 2013 fanns 17,5 tjänster. I dag 25.
– Därför ser vi ett behov att se över personalläget men även andra åtgärder som effektivisering genom digitalt stöd, exempelvis dikteringsprogram för att underlätta dokumentationen. Det är ett led i utvecklingen av arbetet och att ge rätt förutsättningar till personalen att göra sitt arbetet, säger Per-Olof Andersson.
Hur klarar ni av situationen i dag?
– Vi måste klara av det. Vi kan inte stänga verksamheten. Men man får prioritera. Gränsen är ibland hårfin kring hur mycket man kan sänka kvaliteten och ändå följa lagstiftningen och personalen far illa av att inte alltid kunna göra sitt bästa, säger Camilla Ring.