I vissa kommuner får ensamkommande flyktingbarn i asylprocessen bo kvar i familjehem och på HVB-hem. Så fungerar det inte i Motala kommun. Enligt Per-Olof Andersson, socialchef, handlar det om ett statligt ansvar.
– Vi har ett stort omställningsarbete att göra efter det att staten meddelat nya regler och nya ekonomiska förutsättningar som träder i kraft 1 juli 2017. Det är också av stor vikt att migrationsverket tar ansvar och bygger lämpliga boenden som är anpassade efter denna grupps behov, menar Per-Olof Andersson.
När en ungdom i asylprocessen skrivs upp till, eller närmar sig, 18 års ålder övergår ansvaret för boende till Migrationsverket. Andra regler börjar också gälla för bland annat ekonomisk ersättning och sjukvård.
– Innan det sker så ligger det på kommunen att förbereda den unge för vuxenlivet. Boendepersonalen ger mycket stöd genom att informera om vad som måste göras och hjälper till med kontakter med Migrationsverket, säger Per-Olof Andersson
Det är också under den direkta perioden före vuxenlivet som behovet av särskilt socialt stöd beaktas. Under vistelsen på kommunalt boende följs individens situation och utveckling av både personal och socialsekreterare.
– Vid omfattande social problematik ska det bedömas om den enskilde kan klara sig själv utan stöd i form av vårdinsatser såsom exempelvis behandlingshem. Vi tar inte ställning till utbildning eller liknande utan tittar på sådant som kräver särskilda insatser. Exempel är drogproblem eller svårigheter med social interaktion, säger Per-Olof Andersson.
Ser du som enskild tjänsteman några risker med frivilligfamiljer?
– En privatfamilj kanske inte känner till de ganska omfattande förändringar som sker när den unge blir 18 år och risken finns att de känner att de har tagit på sig för mycket ansvar.
Det kan också uppstå problem om det visar sig att den asylsökande av något skäl tvingas lämna ett boende som denne ordnat privat.
– Migrationsverket erbjuder endast ett boende, om detta nekas är det helt upp till den asylsökande att på egen hand hitta ett nytt boende. Kommunen har enligt lag inget ansvar att hjälpa en asylsökande vuxen med detta, endast kommunens yttersta ansvar gäller, säger Per-Olof Andersson.
Han fortsätter med ett förtydligande:
– Jag har full förståelse för den svåra situation den unge hamnar i när denne, med erfarenheter från flykt och andra hemska upplevelser, måste flytta från en plats som blivit den nya tryggheten i det okända landet Sverige.