Motala kommun har tecknat ett avtal med ett techbolag och kommunen deltar därmed i projektet UngDrive. Ungdomarna som är med coachas av techbolaget och andra företagare i bland annat försäljning, marknadsföring och ekonomi. Varje ungdom får 1500 kronor i startkapital av bolaget. Sin lön får man dock tjäna in själv.
Eva Axelsson, Motala kommuns verksamhetschef för arbetsmarknad och integration, påpekar att kommunen en bit bakåt i tiden själv har drivit liknande insatser. Axelsson framhåller också gymnasieskolornas verksamhet med Ung Företagsamhet (UF).
– Det handlar helt enkelt om att väcka unga människors intresse för att ha sin framtid i att bygga något eget, som ett komplement till att söka andra yrkesutbildningar eller någonting annat, säger hon och uppger att det nya projektet är en del av det.
Projektet räknas som sommarjobb och ingår i budgeten för att göra sådåna jobb för gymnasieungdomar.
Tidigt på vårterminen får man ett personligt brev om att söka till kommunens sommarjobbsinsatser om man slutar årskurs ett eller årskurs två på gymnasiet.
– Eller om man ingår i det kommunala aktivitetsansvaret. Det är ungdomar som har hoppat av gymnasiet eller kanske aldrig har börjat på gymnasiet.
Alla som anmäler intresse för feriejobb inbjuds att istället för de vanliga prova på att starta eget.
Sista ansökningsdag för sommarjobb är den 15 maj.
– Sedan sker det ett slumpvist urval om man blir erbjuden ett jobb eller inte. Vi har i vår ordinarie budget plats för 100 ungdomar.
Som mest kommer tio av dessa att erbjudas UngDrive. Om inte så många är intresserade blir det fler vanliga sommarjobb berättar Eva Axelsson. Man kan önska om man vill starta eget eller ha ett vanligt feriejobb.
I förra veckan kom det ett besked om att staten ger medel till kommuner med segregerade bostadsområden för att man ska kunna öka antalet jobbmöjligheter på sommaren för ungdomar. En av dessa kommuner är Motala.
– Hur många det räcker till är inte uträknat än men det blir i alla fall en väsentlig ökning utöver de 100, säger Eva Axelsson. Pengarna förmedlas via Arbetsförmedlingen.
Motala får totalt 632 000 kronor av staten uppger hon. Hon påpekar att pengarna ska gå både till sommarjobb och till vad som kallas "Jobb för unga" och som kan vara en kortare anställning på hösten. Det är ännu inte klart hur stor andel som ska gå till sommar- respektive höstjobben.