Det var i stor del en ideologisk match, där S+V+MP-majoriteten fokuserade på de stora frågorna som människors lika värde, utbildningsinsatser och att kommunen måste kompensera ojämlika strukturer i samhället. Alliansen talade också varmt om människors lika värde, men ser sitt budgetförslag som mer ansvarstagande eftersom man skapar ett betydligt mindre upplåningsbehov.
– Vi har ett upplåningsbehov på tio miljoner i vår budget och håller oss inom ram. Medan majoriteten har 130 miljoner. Man gör det lätt för sig och skjuter ett sparkrav på 25 miljoner kronor framför sig, till 2015, kritiserade Kjell Fransson (FP).
Kommunalrådet Camilla Egberth (S) kallade majoritetens budget för modig och antydde att Alliansens var ... motsatsen:
Ideologi och försoning– Man måste våga, och vi gör det. Vi är i ett speciellt läge i Motala och står inför stora satsningar för bättre tillväxt. Det handlar inte bara om 14 miljoner nästa år, utan om 76 miljoner under en treårsperiod, sa Egberth.
Kjell Fransson (FP), som ofta uttalar sig för Alliansen i ekonomiska frågor, kommenterar det där med asfalten så här:
– Vi behöver investera i vägar och fastigheter för att kunna prioritera de mjukare frågorna senare. Majoriteten lagar och lappar, och det kommer att kosta.
Debatten gick het under hela förmiddagen. Många av inläggen ångade av ideologi, men också av försoning. Bland annat verkar man till synes omedvetet överens om att simhallens framtid måste utredas snarast. Den borgerliga Alliansen sköt in sig på att majoriteten ännu inte preciserat hur man ska göra med kommunens fritidsanläggningar. Hela 14 miljoner kronor ligger fortfarande och bränner i plånboken. De ska portioneras ut på allt från satsningar i Verkstadsområdet och Varamon till idrottsanläggningar.
100 ungdomsjobbBildningsnämndens ordförande Nicklas Rudberg (S) med flera inom Solidaritet Motala talade om satsningen på de 100 ungdomsjobben som startar redan i december, något som Alliansens Andreas Norlén (M) applåderade. Johan Andersson (S) sa att Motala går ett steg längre än Sveriges regering, med satsningar på vuxenutbildning. Och Rudberg gick till attack mot Alliansens mål att minska barngrupperna inom omsorgen.
– Att minska grupperna med en enda plats innebär fem nya avdelningar nästa år. Hur ska det finansieras? Vi har stora barngrupper och vi anser att det bara kan lösas med förstärkning i personalen, sa han.
Martina Axene (KD), svarade:
– Vi vill skjuta på Kulturskolesatsningen och utveckla dansen innan nästa steg tas. Vi tror att man kan hämta in en del på den nya skolskjutsupphandlingen. Och vi vill att kommunen marknadsför barnomsorgspengen i större utsträckning så att fler alternativa former med familjedaghem och liknande bildas. Där minskar trycket på kommunal barnomsorg. Satsningen på att bygga om Strandvägens vårdboende för Träningsskolan vill vi vänta med, tills det är dags för att bygga upp Varamoskolan.
BandyhallenMen Rudberg brottade ner henne, eftersom han anser att sådana förändringar inte förslår i reda pengar.
Bandyhallen då? Kristdemokraten Nils-Ingvar Graan fick dra det lasset. Han återgav mediernas rapportering där det ganska klart framgår att majoriteten har lovat för mycket, alternativt bromsat i en gigantisk investering. Camilla Egberth, igen:
– Vi kommer att precisera vad vi vill göra med fritidsanläggningarna, under december månad.