Utbildningsminister Anna Ekström meddelade i veckan att regeringen helst inte vill se en stängning av landets gymnasieskolor som i våras. Däremot underlättar man för kommunerna att ta egna beslut om distansundervisning och uppmanar skolorna att göra vad de kan för att öka förutsättningarna för elever och personal att hålla distans.
I Motala har man under veckan tittat på vilka åtgärder som skulle vara tänkbara att genomföra för att i största möjliga mån slippa en nedstängning av Platen och Carlsund.
– Vi vill inte stänga gymnasieskolorna. Istället har vi därför jobbat på att hitta insatser för att minska trängseln, säger verksamhetschef Christina Thunberg.
Det som har upplevts som störst problem på Platengymnasiet är situationen i matsalen. Därför har man nu frigjort ytterligare en lokal. Den kommer ett antal klasser framöver att få tilldelad som ny matsal.
– Vi kommer att ha lunchlådor där och det kommer att vara tydligt vilka elever som ska äta där. Det kommer också att tas in lunchvärdar som kan hjälpa till i den lokalen, säger Christina Thunberg.
På Carlsund har man istället valt att förlägga lunchrasterna under en längre period under dagen. Där har man också för att minska trängseln uppmanat eleverna på vissa program att använda andra entréer än huvudingången. Man uppmanar också eleverna att undvika kollektivtrafiken.
– Nu har vuxenutbildningen gått över till distans till och med första mars. Det gör att det är lite mindre folk på Carlsund. Det gör också att man i viss utsträckning kan använda deras lokaler för att sprida ut klasserna, säger Christina Thunberg.
Vuxenutbildningen skapar också lokalutrymmen på Platen. Avsikten var att verksamheten skulle flytta dit och lokalerna där är precis iordningställda. När nu vuxenstudenterna inte kommer kan istället Platen använda dem till gymnasieundervisning.
I dagsläget har man inga kända fall av corona på någon av skolorna. På Platen märks dock en förhöjd sjukfrånvaro.
– Vi följer statistiken noga, säger Christina Thunberg.
Hon berättar vidare att de har en beredskap om de behöver gå över till distansundervisning.
– Om det skulle bli ett utbrott kommer vi i första hand att låta en årskurs i taget vara hemma. Då börjar årskurs ett och tar första veckan, sedan årskurs två och så vidare, säger Christina Thunberg.