Spritstopp vid kanalen efter polisens vädjan

Stök längs kanalen fick polisen att be kommunen att återinföra ett alkoholförbud. Efter debatt sa politikerna ja – men frågan splittrade partierna.

Sittplatserna längs kanalen har enligt polisen blivit ett tillhåll för missbrukare.

Sittplatserna längs kanalen har enligt polisen blivit ett tillhåll för missbrukare.

Foto: Anders Törnström/MVT

Motala2014-06-11 10:49

2012 beslutade politikerna i fullmäktige att ändra bestämmelserna om var man får dricka alkohol på offentlig plats. Frågan hade vållat en omfattande debatt såväl politiskt som bland allmänheten, men till slut blev beslutet att det skulle vara tillåtet att ta ett glas vin i Varamon och att ta en öl längs kanalen.

Sedan beslutet har de arkeologiska utgrävningarna längs kanalen blivit färdiga och området har gjorts iordning med nya sittplatser.

Enligt polisen har dock de nya bänkarna blivit tillhåll för missbrukare som så gott som dagligen befinner sig där och dricker alkohol. I en skrivelse vädjar därför polisen till kommunen att återinföra alkoholförbudet längs kanalen.

”Vår personal har sett hur allmänheten undviker platsen och den trappa som används som uppehållsplats. För cirka två veckor sedan anmäldes två händelser ..., en person blev hundbiten och en anmälan om misshandel”, skriver polisen.

De menar att ett alkoholförbud skulle ge de ytterligare verktyg och stöd för att jobba förebyggande och kunna beslagta alkohol. De får också möjlighet att avvisa personer från platsen.

I måndags var det kommunfullmäktige och frågan hamnade då på politikernas bord. Men det är en fråga som splittrar. Kommunalråd Camilla Egberth (S) säger att hon är ingen vän av förbud, men menar att kommunen behöver lyssna till polisens vädjan.

– När polisen säger att allmänheten känner sig otrygg på platsen behöver vi lyssna på det och där har ju varit ett par incidenter. Med ett förbud kan polisen jobba med förebyggande. Sedan får man se i framtiden om det lugnar ner sig så att man kanske kan ta bort förbudet igen, säger hon.

Kjell Fransson (FP) håller inte med. Han anser att ett förbud bara riskerar att flytta problemet till andra platser i stället.

– Vi borde kanske lägga mer resurser på att hjälpa de här personerna att komma ur sitt missbruk i stället för att sätta upp förbud, säger han.

Ärendet gick till slut till omröstning. Där vann åsikten att ett förbud mellan järnvägsbron och Charlottenborgsbron ska införas, men det satt långt inne. Flera partier, däribland Vänsterpartiet och Centerpartiet, var splittade i frågan och ledamöterna röstade olika.

Också majoriteten var splittnad när Miljöpartiet valde att rösta med Moderaterna och Folkpartiet mot ett förbud.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om