Förr fanns det mindre butiker specialiserade på kött. I vår tid har Dedukic chark på Kungsgatan under de senaste 22 åren varit just en sådan. Varit, inte är. För nyårsafton 2018 var sista dagen de höll öppet, och då bara för att lämna ut beställda varor.
– Vi har haft en speciell liten affär, säger Beba Dedukic som tillsammans med sin man Emir drivit charkbutiken sedan 1996.
Här har de styckat och sålt svenskt kött av nöt, lamm och kalv. Dock inte gris.
– Det är svårt att konkurrera där och vi är inte så vana att stycka gris, säger Emir som innan han och Beba kom till Sverige hade en köttaffär i den bosniska staden Banja Luka.
Beba har en helt annan yrkesbakgrund i sitt gamla hemland, där hon jobbade på bank. Efter att makarna öppnade sin butik fick hon lära sig att hantera kött.
– Hon är riktig duktig, berömmer Emir.
Hur kommer det sig att ni stänger butiken?
– Jag vill sluta medan jag fortfarande är frisk. Man bär och lyfter tungt och det är jobbigt att stycka, säger Emir som ska fylla 65 i juni.
Hans några år yngre fru berättar att hon fått övertala sin man att bli pensionär.
– Jag vill ju att vi ska orka göra saker tillsammans när vi blir äldre, säger Beba som kan tänka sig att jobba deltid med något kontorsjobb.
Känns det bara skönt att sluta, eller kommer ni att sakna något i arbetslivet?
– Kunderna, säger de med en mun.
– Vi har många stamkunder och de har nästan blivit som vår familj.
Nu ska makarna få tid att promenera tillsammans, umgås med barnbarnen och att resa.