Efter förra årets stora krafttag för att minska stök och stärka säkerheten kring Varamonbaden under högsäsong – presenterar nu Motala kommun nya insatser för att öka tryggheten.
– Varma sommardagar kan det vara uppemot tiotusen badgäster i Varamon, och 2020 var det väldigt stökigt. Därför tillsatte vi på kommunen en grupp inför förra årets badsäsong – med fokus på just Varamon, säger Mirja Karlsson, säkerhetssamordnare på Motala kommun.
I samråd med Räddningstjänsten, Polisen och Sjöräddningssälskapet, anordnades bland annat särskilda eldnings- och grillningsplatser. Även parkeringsföreskrifterna ändrades med lokala parkeringsförbud på flera ställen och i stället hänvisade man till parkeringsplatserna som byggts ut. Ett koncept som tycks varit väldigt framgångsrikt enligt alla inblandade.
– För oss inom räddningstjänsten blev det en jättestor skillnad att ta sig fram i Varamon från tidigare år. Jag vill verkligen uppmana badgäster att även i år vara uppmärksamma och följa parkeringsföreskrifterna – det kan göra stor skillnad för oss när vi ska ta oss fram vid brand- eller drunkningslarm, säger Henrik Josefsson, arbetsledare för samhällsskydd på Räddningstjänsten.
Nytt för i år är att man ändrat perioden för de lokala trafikföreskrifterna, som nu infaller från den 1 juni till den 15 augusti. Precis som tidigare år är det förbjudet att köra vattenskoter vid de allmänna badplatserna, men i år infördes en ny lag som kräver förarbevis för att få köra vattenskoter.
– Det blir ett nytt verktyg som vi kan använda oss av, dessutom är det en åldergräns på femton år och bötesbelagt, säger Johan Holgersson, operativ samordnare på Polisen.
Förra året markerades också alla soptunnor vid Varamon med en siffra för att badgäster lättare ska kunna lokalisera sig vid kontakt med larmcentralen – nytt för i år är att siffrorna gjorts ännu större och även kan ses från vattnet.
– Alla blåljusenheter känner till den här uppmärkningen och den gör det lättare för oss att hitta till rätt plats så vi kan påbörja vår insats så fort som möjligt. Det gäller också Polisen och Sjöräddningssällskapet, säger Henrik Josefsson.