Efter många, långa dagar av flykt, trauman och ensamhet anländer varje år tusentals barn till Sverige. Majoriteten varken visste om eller önskade sin destination. Migrationsverket uppskattar att siffran år 2015 kommer att hamna på 12 000 ensamkommande flyktingbarn. Av dessa har hittills 36 blivit placerade i Motala.
– Här finns två hem med 16 plus 26 platser, men det räcker inte längre. Alla platser är tillsatta, berättar Camilla Ring.
Hon är sektionschef för barn- och ungdomsgruppen på socialkontoret i Motala och förklarar att det i dagsläget råder brist på familjehem.
– Vi hoppas hitta uppåt 30 nya familjehem, behovet är större än någonsin, säger Camilla Ring.
Ett behov som till viss del förstärks av den rådande bostadsbristen i Motala.
– De ungdomar som finns på våra boenden kan vara redo att påbörja sina liv, men om inga lägenheter finns så fastnar de. Vilket innebär att inga platser blir lediga för nyanlända. Båda parter blir lidande, menar Camilla.
I dagsläget väntar 18 intervjuer med potentiella familjehem. Gemensamt har de viljan att hjälpa och utvecklas som människor. Något som inte alltid räcker hela vägen.
– Både fysiskt och mentalt utrymme måste finnas och helst ska intressen delas, men det kan ändå bli påfrestande. Det måste man vara införstådd i, säger Camilla.
Ensamkommande flyktingbarn har ofta, helt på egen hand, tagit sig igenom strapatser många vuxna inte ens kan drömma om. Ryggsäckar packade med upplevelser tunga att lyfta. Den för vissa förkrossande insikten av att ett permanent uppehållstillstånd symboliserar ett nytt liv i ett nytt land.
– Ibland handlar det om att agera stabil förebild snarare än förälder. Men varje fall måste hanteras individuellt, säger Camilla.
Förutom familjehem letar socialtjänsten också efter gode män och, om uppehållstillstånd beviljas, särskilt förordnade vårdnadshavare. Men för de som är intresserade av att ställa upp väntar många frågor. Exakt hur kan privatpersoner hjälpa? Vad innebär det att ta på sig ansvaret för någon?
– Det är inte bara att placera vem som helst i vilket hem som helst. Alla inblandade måste trivas, det är ett pussel, menar Camilla.
Allergier, konkurrens mellan syskon, mycket kan orsaka problem. Det är också svårt att veta hur psykiska besvär, som depression och ångest, ska bemötas.
– Men socialtjänst erbjuder stöd i flera former, från samtal och tolk till ersättning för omkostnade. Familjehemmen kommer få all information och hjälp de behöver, säger Camilla.