– Situationen pågår fortfarande, men just nu är läget lite lugnare. Det har varit väldigt ansträngt det senaste 1,5 året, säger socialchef Per-Olof Andersson.
Enskilda medarbetare, chefer och politiker har fått ta emot hot. I några fall har hoten också realiserats. Vid ett tillfälle attackerades en väktare, vid ett annat tände en person eld på receptionslokalerna.
– Det har varit tufft. Det har varit en stor press under lång tid, säger Per-Olof Andersson.
Han berättar att kommunen arbetat aktivt med insatser. Personalen har utbildats och vidareutbildats, man har byggt om lokalerna och cheferna har ett tydligt uppdrag att arbeta med trygghetsskapande insatser.
– Vi ska också framöver titta på hur andra kommuner arbetat med säkerheten. Vi ska se hur man gjort i Stockholm, Göteborg, Malmö, säger han och fortsätter:
– Det här är något som vi ständigt måste arbeta med.
Enligt Per-Olof Andersson har personalen den tid som behövs för att förmedla och förklara beslut. Han berättar dock att man ser över organisationen och att redan har gjort en del förändringar. Han påtalar också att man arbetat med att alla incidenter ska registreras och anmälas.
– Men när det gäller polisanmälningar måste vi alltid göra en avvägning eftersom det innebär att vi behöver bryta sekretessen, säger Per-Olof Andersson och påtalar att personalen alltid erbjuds hjälp av företagshälsovården.