Holms har planerat länge för klimatförändringarna

Holms Attachment AB i Motala har tillverkat snöplogar sedan mitten på 1900-talet. Nu förväntas klimatförändringarna ge mildare vintrar och färre dagar med snö. Vi gjorde ett besök på företaget för att höra hur de ser på framtiden.

Efterfrågan på sopning, som ett led i halkbekämpningsarbetet, har och kommer mest troligt att öka vidare enligt Holms vd Carl Gindahl.

Efterfrågan på sopning, som ett led i halkbekämpningsarbetet, har och kommer mest troligt att öka vidare enligt Holms vd Carl Gindahl.

Foto: Sofia Axelsson

Motala2023-01-12 18:00

Vd Carl Gindahl tar emot och välkomnar oss in på det, inom några år, 100-åriga företaget.

– Jag kan inte säga att den globala uppvärmningen direkt har skadat vår plogaffär, det finns fortfarande en bra marknad i Skandinavien, säger han men tillägger att marknaden flyttat längre norrut i takt med att snölinjen också gör det.

– Det byggs också mer och mer infrastruktur i norra Sverige vilket innebär att behovet av att hålla vägar rena och säkra blir större.

Enligt Gindahl är tankarna kring klimatförändringarna inget nytt för Holms. Under de senaste två decennierna har fördelningen mellan plog i relation till sopning förändrats.

– Idag är vår omsättning tre fjärdedelar sopning och en fjärdedel plog. Så över tid har vi blivit mindre beroende av ren snöröjning. Och tack vare den förändring som vi gjort är vi mindre känsliga för mindre mängd snö än vad det var förr.

Men plogtillverkningen är fortsatt en viktig del för företaget, både försäljningsmässigt och i produktionen. Bland annat byggs plogarna på hösten när efterfrågan på sopmaskiner går ner.

undefined
En vikplog, byggd för att ploga snö på större landsväg, färdig för leverans.
undefined
Enligt Carl Gindahl, vd på Holms Attachments AB, har de förberett sig under ett par decennier för förändringarna som innebär att snögränsen flyttas högre upp i landet.

Holms Attachments har, enligt vad Gindahl tycker sig se, gjort all-time-high i omsättning under 2022. Siffrorna kommer landa över 140 miljoner kronor, detta till trots att de hade stora problem under andra kvartalet på grund av brist på komponenter.

– Sen är väl lönsamheten inte den bästa, på grund av kostnadsutvecklingen på material, men vi är tillbaka på tillväxtkurvan som vi hade innan pandemiåren.

Företaget är stabilt men det finns områden där de kan bli starkare.

– Strategiskt skulle vi kunna komma mer in i halkbekämpningsapplikationer, och då med saltning. Men det finns annat som ligger före i tankarna, som att utveckla och förbättra de produkter vi har idag. För att ha en bredare produktportfölj i den nischen vi är, säger Gindahl.

Det nya året har startat med god orderingång och de har ännu inte märkt av inflation och höjda räntor.

– Den branschen vi är i, att sopa, ploga och grusa, det måste du göra oavsett konjunktur.

undefined
Den lila färgen på detaljer visar att redskapet är tillverkat på Holms i Motala.
undefined
Svetsningsarbetet sker både för hand men framför allt med robottarna som står väl skyddade i gallerburar.

Ute i produktionen möter vi Rune Hepper, en av företagets 50 anställda, på monteringen.

– Det är ett varierat och flexibelt jobb, det är roliga maskiner att bygga och eftersom jag även kan svetsa så kan jag göra fler arbetsuppgifter, säger han och tillägger att han varit anställd i 8-9 år och trivs bra.

Gindahl säger att det är en utmaning att hitta kompetens.

 – Yrkesmän inom industrin är en bristvara och samma gäller tjänstemannasidan, säger han och tillägger att anställda med bred kunskap därför är en stor tillgång.

Samtidigt som han visar oss vidare, och förklarar skillnader mellan olika plogar och sopredskap, konstaterar han att även om klimatförändringen påverkar snömängden minskar inte behovet av halkbekämpning. Han tar vintervädret i Motala som exempel. Ett väder som innebär att det snöar, töar, fryser till och blir varmt om vartannat. Vilket ställer krav på just halkbekämpning och framför allt ser han ett ökat intresse för att sopa bort snö.

– Särskilt på cykel- och gångbanor, för att få svart asfalt. Den marknaden har ökat över tid vilket innebär att vi säljer betydligt fler sopmaskiner för snöröjning och halkbekämpning. Där ser vi en positiv trend, säger han med tillförsikt om en framtid med fortsatt ökning för företaget.

Klimatförändring

Enligt Naturvårdsverket kommer klimatförändringarna ge följande effekter i Sverige:

Ökad nederbörd i hela landet. Mest i norra och västra Sverige, men även i fjällen. Antalet tillfällen med intensiv nederbörd ökar också.

Ökad risk för översvämningar.

Vattenbrist och torka i södra Sverige, samtidigt som antalet skyfall förväntas bli fler.

Temperaturzoner flyttar norrut. Växtperiodens längd beräknas öka med en till två månader i hela landet, längst i söder upp emot tre månader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!