– Vi har lite jordgubbar som är klara nu. Dem ska vi plocka fram emot slutet av veckan och sälja i gårdsbutiken, berättar Ola Schwartz som driver Grepstad jordgubbar tillsammans med sin fru Eva Sandström.
De hoppas på att få fram fler till nationaldagen på onsdag nästa vecka.
– Men den stora skörden får nog vänta till runt 15 juni, tror Ola.
Det varma vädret har inte bara varit av godo.
– Det går alldeles för fort. Och vi har behövt vattna mer än dubbelt så mycket som förra året, säger han.
Cirka 50 procent av Grepstads jordgubbar odlas på friland och lika mycket i tunnlar.
– Tunnlarna gör att vi kan hoppas på ordentligt med jordgubbar till midsommar, säger Ola.
Alla jordgubbar, både i tunnlarna och på frilanden odlas på plast, med hål där plantorna sticker upp.
– Tack vare det blir det inte så mycket ogräs och vi kan rensa manuellt i stället för att använda ogräsmedel.
Hur ofta äter du själv jordgubbar?– Varje dag under säsongen. Både för att jag älskar jordgubbar och för att provsmaka och kolla om det är något man behöver rätta till.