Smittskydd: Oklart hur länge skyddsutrustningen behövs

Ingen vet när skyddsåtgärderna i äldreomsorgen kan tas bort. Därmed ser smittskydd just nu inga problem med att inte veta vilka anställda som vaccinerats.

Smittskyddsläkare Britt Åkerlind menar att restriktionerna måste fortsätta att gälla.

Smittskyddsläkare Britt Åkerlind menar att restriktionerna måste fortsätta att gälla.

Foto: Frida Glenning Ströberg

Motala2021-02-22 20:00

Regionens smittskyddsläkare Britt Åkerlind förstår problematiken i Motala med att man inom äldreomsorgen inte kan veta vilka i personalen, eller vilka av de äldre med hemtjänst, som tagit vaccin. Samtidigt konstaterar hon att det just nu inte är ett överhängande problem.

– Just nu är det totalt sett väldigt få som är vaccinerade och frågan blir när vi kan släppa på restriktionerna och de allmänna råden. Det handlar ju om när vi anser att en större del av befolkningen är vaccinerad, säger hon.

Var den gränsen går varierar mellan sjukdomar och var den ska sättas för covid-19 är ännu inte avgjort. Därför måste man, trots vaccineringen som nu pågår, fortsätta att hålla avstånd, ha god handhygien och fortsätta med skyddsutrustning inom äldreomsorgen.

– Och hur länge som det behöver vara så vet vi som sagt inte än, säger Britt Åkerlind.

Kan man tänka sig att lätta på kraven om skyddsutrustning när vaccineringen av äldre och personal är färdiga eller behöver de invänta att en majoritet av den övriga befolkningen också vaccinerats?

– Det har man inte bestämt än. Men det finns både äldre och personal som valt att inte vaccinera sig och då finns det en smittrisk. Personalen är ju en länk mellan boendet och övriga samhället så det måste man ta i beaktande, säger hon.

När man väl kommer att kunna lätta på de här rekommendationerna, hur ser du då på frågan att kommunerna inte vet vilka av de anställda som har vaccinerats och inte?

– Det är samma situation i hela landet och det är inget unikt för Motala. Den här frågan är väckt nationellt och finns hos Folkhälsomyndigheten, säger Britt Åkerlind.

Hon påtalar dock att kommunerna inte har rätt att föra register över någon typ av vaccinering, därmed finns samma problematik även med vanlig säsongsinfluensa. Med covid-19 blir det dock speciellt eftersom den faller under smittskyddslagen vilket innebär att alla har ett ansvar att verka för att inte sprida smittan till andra.

Skulle det kunna bli en lagändring utifrån svårigheterna som kommunen ser med att inte veta vaccinationsläget bland personalen?

– Jag tror inte det. Den här typen av information handlar väldigt mycket om den personliga integriteten. Vaccinationen registreras i det nationella vaccinationsregistret, men där kan bara den enskilde få ut sina uppgifter och Folkhälsomyndigheten kan få översiktlig statistik, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!