– Det är min andra säsong, jag tycker verkligen att det är ett drömjobb, säger 19 -åriga Olle Andersson, som idag jobbar vid Borenshults slussar i Motala.
Olle, som tog studenten nu i juni, började jobba längs kanalen redan vid försäsong. Till hösten påbörjar han ett sabbatsår, därefter siktar han på att bli polis. Till sin hjälp bland slussarna har han bland annat ”kanalveteranen” och kollegan, 21-åriga Hampus Nolen, som annars pluggar till läkare. Han har återkommit till sommarjobbet på Göta kanal för fjärde året. I år arbetar han som arbetsledare.
– Det är kul att jobba ute. Sen får man träffa massa människor, jag har svårt att tänka mig ett annat jobb jag skulle vilja ha under sommaren. Man står ute och snackar med folk i solen, säger han.
I Borenshult jobbar det dagligen två slussvakter. Totalt sett jobbar nio slussvärdar längs Motalasträckan.
– Vi hoppar runt bland alla olika manöverställen. Man kan även jobba från hamnen, uppe i tornet eller treöresbron, säger Olle, som verkar trivas kanon med att gå upp och ner för slussarna och hjälpa båtgästerna.
– Båtfolket är väldigt trevligt. Det är glada kollegor, det är roligt att jobba utomhus, jag tycker om båtar och jag tycker om att prata med folk. Det är väldigt socialt, säger han.
Slussvärdarna befinner sig just nu i den period som är som mest hektisk: början och mitten på juli.
– Här brukar man få jobba konstant hela dagen, man får kanske lunchrast på en halvtimme, annars jobbar vi konstant. Det är kul, säger Olle.
När det är regn, hur kul är det att jobba då?
– Man finner sig i det, säger Hampus, och får medhåll från Olle:
– Ja det gör man faktiskt, och båtfolket brukar inte vilja slussa så mycket när det regnar heller. Men om det regnar är det bara att ta på sig rocken och vara glad.
Händer det att folk ryker ihop under slussningar?
– Ibland händer det att en båt kör i en annan typ. Då blir de sura på varandra. Det är väldigt sällan de är sura på oss, säger Hampus.
– Båtfolket över lag är väldigt glada, säger Olle.
Men, de berättar också att det ibland finns folk som blir lite uppjagade och stressade över att åka på kanalen.
– Det gäller bara att finna och behålla lugnet så går allt väldigt bra. Och vi finns på plats hela tiden och försöker att hjälpa med tampar ifall man är ny, säger Olle.
Bilden av Göta kanal som ett ”skilsmässodike” tycker killarna är överdrivet.
– Det är lite myt ändå, säger Hampus.
Om man är helt ny och ger sig ut på Göta kanal, vad ska man tänka på?
– Vi har en skepparguide som vi ger ut till alla när de kommer och checkar in. Där står väldig nyttig information och rekommendationer; om hur det funkar att slussa och hur hela Göta kanal är uppbyggt. Man ska ha en viss längd på tamparna och man ska lägga till på ett visst sätt med ringarna. Vi berättar också hur man ska göra, säger Olle.
Vad är vanligaste missen?
– I nedåtsluss kan det vara att båten hänger sig. Att tampen fastnar i ringen, säger Olle.
Hampus förklarar vidare:
– Man ska trä tampen genom ringen, sen bara följer man med. Vissa lägger runt och knyter fast. När vattnet sjunker hänger båten. Men då ser man det och stannar slussningen. Det händer väldigt sällan.
– Tampar kan gå sönder. Annars brukar det inte vara så mycket som händer, avslutar Olle.