Här tar slukhålen Magnus pinne – saknar svar från kommunen

När hålen bara blev större på Balderstigen i Motala fick Magnus Schenström nog och hörde av sig till kommunen. "Går det igenom ett hjul här blir bilen hängande" säger han.

"Här var man och hällde i grus för ett år sedan, men det verkar ha försvunnit" säger Magnus Schenström gällande hålet längs med asfalten.

"Här var man och hällde i grus för ett år sedan, men det verkar ha försvunnit" säger Magnus Schenström gällande hålet längs med asfalten.

Foto: Sofia Axelsson

Motala2024-10-17 12:01

Det är måndag eftermiddag och en strid ström av bilar passerar på Balderstigen. Magnus Schenström som bor i huset intill förklarar att det vanligtvis är ganska lugnt på gatan, men att många som hämtar sina barn på den närliggande skolan passerar just där.

– Jag bara väntar på att någon åker igenom, säger han.

På ena sidan av vägen står bilar parkerade. Alldeles intill däcket på en av dem visar sig ett knytnävsstort hål i asfalten. Magnus Schenström har med sig sin cirka 150 centimeter långa pinne och petar ned den i hålet.

– Ja det är väl en meter djupt ungefär.

undefined
"Det här är nästan värst, nu står den här bilen över hålet, men kommer det en mindre bil hamnar däcket här. Vi har ju ingen aning om hur det ser ut här under" säger Magnus Schenström.
undefined
Magnus Schenström vill att kommunen ska bli bättre på att återkoppla när befolkningen anmäler brister. Han hade även önskat att få prata direkt med berörd avdelning när man gör anmälan.

På andra sidan vägen har ett betydligt större hål bildats precis intill kanten på asfalten.

– Här får jag ned hela pinnen, och når inte ens botten, säger han och fiskar snabbt upp pinnen.

– Hur ser det ut under asfalten? Det vet vi ju inte. Men kommunen kunde ju visa lite intresse när man anmäler sånt här. För går det igenom ett hjul här blir bilen hängande och slår sönder framvagnen, säger han och nickar mot de parkerade bilarna.

Han beskriver uppgivet hur han gjort en anmälan i kommunens växel för cirka en vecka sedan, men att han ännu inte fått någon återkoppling eller information om att hans anmälan nått fram.

– De har ju en samhällsfunktion, och så sitter de och låser in sig. Om de bara kunde komma ut med en kon så ingen kör ned i hålet, så kan de sedan göra jobbet när de vill. Men jag vill prata med de ansvariga direkt, säger Magnus Schenström.

undefined
"Här var man och hällde i grus för ett år sedan, men det verkar ha försvunnit" säger Magnus Schenström gällande hålet längs med asfalten.
undefined
Hålet längs med asfaltskanten är stort och djupt.

Hugo Andersson är enhetschef på gata och parkenheten menar att det är svårt att ta emot anmälningar direkt till enheten.

– Vi har egentligen inte de personella resurserna att kunna ta emot de här personliga samtalen. För det är många potthål som anmäls in varje vecka. Så att då är tanken att servicecenter ska ta emot och sen ta det vidare, säger Hugo Andersson.

– Sen har jag full förståelse att det kanske inte gör det varje gång. Och det gör ju inte saken bättre för då kanske man börjar felanmäla så att vi har både dubbletter och tripletter av samma skada. Det bästa vore om vi kunde ta det direkt. Men den möjligheten har vi inte alltid.

undefined
Hugo Andersson, enhetschef för gata och park i Motala kommun.

Borde man inte kunna förvänta sig ett svar som anmälare?

– Jo, där borde vi bli bättre på att kommunicera, så att det inte upplevs som att det inte händer någonting när man ringer och felanmäler. Sedan kan nog svaret i så fall bli att vi inte kan ta det just nu.

Hur prioriterar ni bland anmälningarna?

– Det blir ju från fall till fall. Pengarna räcker inte riktigt till allt vi skulle vilja göra. Sedan är det även så att om vi har en plan att se över en gata inom ett till fem år, då gör man en tillfällig lösning. Men om planerna för gatan ligger längre bort gör man en ordentligare lagning som ska stå sig. 

Hugo Andersson tillägger även att det är mycket som kan påverka en lagning, både vädret men också användningen av gatan.

– Är det en mindre trafikerad gata så hamnar den kanske inte högst upp på priolistan. Men är det en av de stora genomfartsvägarna så bör det ju åtgärdas snabbare.

– Jag har full förståelse att hålen oroar de som bor där. Vi får följa upp och se så att det inte växer och blir större.   

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!