– 7,77,777, 7777, 77777, 777777.
Katrin Berndt läser upp olika kombinationer av sjuor i ett inlägg på sitt Instagramkonto Slow Swedish, där hon lär ut svenska med hjälp av långsamt tal. Inlägget med sjuor är från i somras och har hittills spelats upp över 40 miljoner gånger.
– Folk tycker det är svårt att uttala sju och de tyckte att mitt inlägg var roligt. Vad jag inte visste var att det uttalas på samma sätt som "kuk" i några andra länder.
Katrin Berndt är född i Sörmland och har bott i Motala med sin sambo i snart tio år. Hon har sedan gymnasiet varit både influenser och youtuber och driver nu sitt företag Slow Swedish som innehåller pod, Instagramkonto och nätbaserad föreläsning för de som vill lära sig svenska.
– Jag gjorde "dagens svenska ord" redan när jag drev min engelskspråkiga youtubekanal 2015, men tyckte då att allt som hade med Sverige att göra var skittråkigt och ointressant. Det var dock många som gillade det och till slut vek jag ner mig.
Hon är varken svensklärare eller fena på grammatik.
– Innan jag började med det här kunde jag ingenting och tänkte "jag kan ingen grammatik, jag kan ju inte lära ut svenska". Men min svaghet blev min styrka och när jag själv fattade grammatiken så kunde jag också lära ut på ett sätt som andra nybörjare kunde förstå.
Det fanns ett hål att fylla.
– Bara för att någon är invandrare eller har svenska som andraspråk är det inte säkert man bara vill lära sig språket genom barnprogram eller SFI, svenska för invandrare. Det är ju skittråkigt. Antingen är det lagom kunskapsnivå men inte intressant eller så är det intressant men för avancerat. Jag var redan influenser och tänkte jag kunde börja göra mina inlägg på långsam svenska i stället.
Nu är det ett heltidsjobb sedan två år tillbaka och hennes arbetsveckor består av att spela in pod-avsnitt i tre olika svårighetsgrader, hålla en Slow-Swedish-show på Youtube, språklektioner och skapa innehåll till Instagram.
– Jag trivs jättebra. Det är precis så jag vill ha det.
Varje vecka avhandlas nya ämnen om Sverige, svenskan, seder och bruk.
Hur kommer du på alla ämnen?
– Det är inte så lätt, det som är roligt för en svensk är inte roligt för någon som lär sig svenska och tvärtom. Man måste tänka från andra perspektiv men om svenskar tycker det är kul så vet jag att jag misslyckats.
För att hitta det komiska i språket drar hon nytta av att hon själv pluggat andra språk.
– Jag började lära mig spanska för några år sedan och det hjälper mig i sättet att tänka. Det handlar om att prata, inte om vad man pratar. Det kan vara vardagsgrejer, exempelvis att rensa i källaren.
Hon har fått ta emot en hel del hat genom åren och att människor blir arga.
– Många blir förbannade och vill rätta min svenska. Barnen och pensionärerna är värst. De är de mest aggressiva.
Vad handlar hatet om?
– Svenskar blir kränkta av det jag säger, att jag generaliserar om Sverige. Majoriteten av hat är om rasistiska saker och språket. Det är inte så roligt att läsa tråkiga kommentarer. Jag brukar ta bort dem direkt.
Hon beskriver att hon kan hantera kommentarerna och att hon dragit lärdom sedan hon 2019 gick in i en depression.
– Jag tröttnade på att hela mitt liv skulle vara "content", jag visade upp allt av mig själv och hela mitt liv. Jag hade byggt upp ett varumärke kring hur jag såg ut, att ständigt sminka sig och fixa håret. På Youtube får man mer visningar om man ser ut på ett speciellt sätt och fler visningar ger mer pengar.
Under ett halvår släppte hon allt.
– Jag gjorde ingenting, jag tittade bara på Antikrundan och spelade Candycrush.
Hon gjorde några års uppehåll från influenserlivet och snubblade in på området för livsstil- och relationscoach för att hjälpa andra som hade det svårt. Slow Swedish växte sedan fram ur detta.
– Jag hade hållit på med långsamsvenska lite grann tidigare, men för två år sedan rann bägaren över. Min sambos bästa kompis tjej var från Rumänien och hade lärt sig svenska på en Youtubekanal, vilket visade sig var min. Jag tänkte "är det så hjälpsamt, att hon lärde sig av det". Jag drog igång det på Instagram istället för Youtube och det fullständigt exploderade.
Katrin vill nu utveckla konceptet Slow Swedish vidare och har många idéer, en av dem är sällskapsspel.
– Jag utgår alltid från vad jag vill göra, vad jag tycker är kul. Jag har nu tänkt dra ihop fysiska träffar och spela sällskapsspel. De som lär sig svenska kanske jag kan lura att vilja spela med mig, jag har ingen annan att spela med, skrattar hon.