Sommaren 2014 kom ett rejält skyfall i Motala. Nederbördsmässigt kom cirka 100 millimeter på 50 minuter. Flera småhus, flerfamiljshus och företag drabbades av översvämningar och omkring 135 anmälningar kom in till kommunen med krav om ersättningar. Totalt krävde man 21,8 miljoner kronor.
Att utreda ärendena har tagit tid, men nu står det klart att kommunen måste betala ut 10,3 miljoner kronor till fastighetsägarna. Utbetalningen gör att vatten- och avfallsnämnden förra året gjorde ett underskott.
2016 skedde ett nytt skyfall, dock mindre än det 2014. Då kom 55 millimeter på 50 minuter. Där har kommunen än så länge bara fått in krav om ungefär en miljon kronor, men eftersom flera försäkringsbolag inte är färdiga med sina utredningar väntar man sig att summan ska öka. Totalt har ungefär 50 ärenden kommit in.
– Man har tio år på sig att komma in med krav så det kan komma ytterligare, men det mesta har vi nog fått in, säger nämndens ordförande Arvid Sjögedahl (S).
Miljonbeloppet som betalats ut kommer från nämndens utjämningsfond. Den ska regleras under en treårsperiod och för att de ska ske innebär det att taxan måste höjas och att Motalaborna får stå för finansieringen.
– Vi ska ha ett taxemöte och se hur det här kommer att slå, men ja, det blir taxekollektivet som får betala, säger Arvid Sjögedahl.
Han förklarar att det finns flera faktorer som påverkar hur stora höjningar som det kommer att bli. Förutom att hantera skadestånden finns nämligen en rad andra behov som måste hanteras.
– Vi har ett stort investeringsbehov också. Det handlar om ny ledningar, men också om ett stort behov av att byta ut ledningar, säger Arvid Sjögedahl.
Som en följd av översvämningarna 2014 har dock va-enheten vidtagit en rad åtgärder för att minska risken för nya översvämningar. Bland annat har man på vissa berörda gator satt in åtgärder för att förhindra vattnet att rinna baklänges.
– Och i Solsätter har vi och en konsult börjat titta på om vi kan dra om sträckningen på ledningsnätet, säger enhetschef Torbjörn Swärm.