Vi har tidigare berättat om kommunens förändringar i området inför sommaren med värdar, parkeringsvakter, patrullerande väktare samt ordningsvakter. Men problem med, bland annat, nedskräpning längs stranden har funnits i många år.
Lisbeth berättar att hon personligen drivs av en vision om ett hållbart och kreativt samhälle med hälsosam friväxt, som hon uttrycker det. Att man får vara som man är. Men då måste man börja med sig själv och titta på vad man vill förändra för att få det samhälle man vill ha.
– Ändra beteende är inte lätt, säger Lisbeth och fortsätter.
– När jag gick här 2015 höll jag på att börja gråta, det var fullt med skräp, värre än vad det är i dag.
I samma veva startade hon FB-gruppen "Rent och snyggt i Varamon - en vision", som i dag har nära 1 000 medlemmar. Det var också i samband med sina promenader som hon mötte Barbro Leijonmarck Lindberg, som också bor i området och som delar kärleken till Varamon.
– Jag har själv tillhört gruppen som bara klagat. Nu försöker jag påverka och hjälpa till. Kommunen klarar inte det här själva. Eftersom jag bor här ser jag också sånt som de inte ser, säger Barbro.
Damerna berättar att de fått vara med i kommunens referensgrupp inför sommarens förändringar och att de fått komma med synpunkter. De har också erhållit västar där det står "Värd Varamobaden Volontär", samt soppåsar som de kan dela ut till besökarna.
– Vi har inga förpliktelser att gå vissa tider, poängterar Lisbeth och berättar att det sker när de själva vill.
Det viktigaste med volontäruppdraget är mötet med människor.
Förra helgen var de ute för första gången och fick då hantera frågor om både parkeringar och glassförsäljning, samt lotsa gäster till anvisade grillplatser.
– Det var jättekul. Så himla roligt att träffa folk och vi mötte inte någon som var otrevlig, säger Lisbeth och poängterar att den egna attityden är jätteviktig.
En besökare gav henne till och med ett smeknamn: "Varamonmormor".
Damerna tror också att de som vuxna kan ha lättare att våga sig fram och prata med gästerna än de unga värdar som anlitats av kommunen. Även västen, tror de, hjälper till att signalera att de har ett uppdrag och inte bara "vill lägga sig i".
Att börja som volontärer, säger Lisbeth och Barbro är något som fått mogna fram.
– Kommunen började se vårt engagemang, säger Barbro Leijonmarck Lindberg.