"Skönt att någon äntligen lyssnar på oss"

Efter en anmälan från skyddsombud har Arbetsmiljöverket granskat situationen på räddningstjänsten i Motala. Flera omfattande brister hittades och nu måste kommunen agera.

Arbetsmiljöverket fann flera brister i arbetsmiljön hos räddningstjänsten.

Arbetsmiljöverket fann flera brister i arbetsmiljön hos räddningstjänsten.

Foto: Mikael Grahn

Motala2018-05-25 07:00

Fackförbundet Kommunal anmälde under våren räddningstjänsten till Arbetsmiljöverket. De menade att det under flera år funnits brister i organisationen som inte åtgärdats. Anmälan handlade bland annat om en otydlig organisation och bristande insyn. I april var tillsynsmyndigheten ute på inspektion och i sin rapport därifrån konstaterar de ett antal omfattande brister där man nu kräver åtgärder.

– Det här är ju vad vi har sagt hela tiden. Det känns skönt att någon äntligen lyssnar på oss, men det känns också väldigt fel att vår ledning lyssnar på myndigheten och inte har brytt sig när vi påtalat bristerna länge, säger skyddsombud Johan Edvall.

Bristerna som Arbetsmiljöverket reagerar på handlar bland annat om att det saknas rutiner för kontroll av arbetsmiljön och risker i arbetet och att det är oklart om cheferna har befogenheter, resurser och kunskaper för att jobba med arbetsmiljön. Samtidigt konstaterar verket att en enda person, verksamhetschefen Anders Sigfridsson, de facto har allt arbetsmiljöansvar för totalt 80 medarbetare eftersom det inte delegerats. De skriver vidare att "det råder oklarheter beträffande vem som ska utföra vad, hur arbetet ska utföras, hur prioriteringar ska gå till om tiden inte räcker till och vem man ska vända sig till för att få hjälp".

– Vi har en organisation, men den följs inte. Man vet inte vart man ska vända sig. Man kan ta en sådan liten grej som att vi behövde köpa en presenning som behövdes vid en hästolycka. Det handlade om några hundralappar, men ingen vet om man har befogenheter att ta ett sådant beslut och då hamnar det till slut hos högsta chefen. Det blir löjligt, säger Johan Edvall.

Han tar ett annat exempel om servicen av räddningstjänstens fordon. Det är ingen som har ett uttalat ansvar i sin arbetsbeskrivning att ha koll på det vilket enligt honom innebär en risk att det hamnar mellan stolarna.

– Jag är rädd att vi riskerar att få körförbud på bilarna till slut. Vi har redan haft en händelse med en bil som inte kunnat starta på grund av att batteriet var dåligt och att ingen har servat det, säger Johan Edvall.

Arbetsmiljöverket har nu beslutat att göra en uppföljande tillsyn i augusti. Till dess ska kommunen kunna redovisa hur man uppfyller de krav som man nu fått. Om så inte sker kan man få ett föreläggande, eventuellt också kopplat till ett vite, eller förbud.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!