Skolverket: Finns inga pandemiregler för betygssättning

Även Skolverket flaggar för risken att betygen påverkas av pandemin och distansundervisningen. Men de är samtidigt tydliga: betygskraven ligger fast.

Skolverket flaggar för att eleverna får ett utbildningstapp på grund av pandemin.

Skolverket flaggar för att eleverna får ett utbildningstapp på grund av pandemin.

Foto: Katarzyna Korza/TT

Motala2021-06-07 06:00

I en nyligen publicerad rapport konstaterar Skolverket själva en ökad risk för att det uppstått ett kunskapstapp bland elever i alla skolstadier till följd av pandemin. Det kan handla om att eleverna varit frånvarande, att lärarna varit sjuka och att undervisning behövt skötas på distans.

– Vi gör bedömningen att det finns en risk för ett utbildningstapp. Den risken är kanske ännu större på gymnasiet där man också haft mer distans- och fjärrundervisning, säger undervisningsråd Hannes Theander vid Skolverket.

Tror ni att det kommer att synas i treornas betyg?

– Det är svårt att svara på vilka effekterna blir. Det behöver vi analysera noggrannare, säger han.

Samtidigt har Skolverket under hela pandemin varit tydliga med att kunskapskraven som eleverna ska bedömas utifrån är samma oavsett pandemin.

– Riksdag och regering beslutar kurs- och ämnesplanerna. De har inte ändrats, det har inte heller beslutats om några pandemiregler för betygssättning, säger Hannes Theander.

Han påtalar dock att Skolverket arbetat med att stötta lärarna i hur de ska kunna bedöma eleverna trots att underlaget kanske inte är så brett och varierat som det hade varit om eleverna haft undervisning på plats.

Ser ni någon oro för att alla lärare och skolor ändå inte följt enbart kunskapskraven utan tagit hänsyn till pandemin?

– Systemet fungerar så att lärarna ska sätta betyg och göra en professionell bedömning. Vi litar på att de gör det, säger Hannes Theander.

Karta: Skolverket
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!