Skolskjuts löst – för en minoritet

Gymnasieelever på landsbygden kan inte komma till skolan för att bussarna dragits in. Nu är en lösning på gång – för en minoritet av eleverna.

Lösning för få? Kommunen, Östgötatrafiken och regionen  har haft möte om skolskjutsfrågan.

Lösning för få? Kommunen, Östgötatrafiken och regionen har haft möte om skolskjutsfrågan.

Foto:

Motala2016-10-23 18:00

Motala kommun, region Östergötland och Östgötatrafiken har träffats för att diskutera situtionen med elever som inte kommer till skolan för att landsbygdstrafiken dragits in. Det gäller gymnasie- och friskoleelever där kommunen inte är skyldig att ordna med ordinarie skolskjuts. Bildningsnämndens ordförande Nicklas Rudberg (S) menar att man hade ett väldigt positivt möte.

– Vi hade ett jättebra samtal. Vi har kommit överens om att Östgötatrafiken ska titta på hur man kan göra med samordning i de skolbussar som redan går, om det är möjligt för de här andra eleverna att åka med där, säger Nicklas Rudberg.

Hjälper minoritet

Exakt hur många elever som skulle kunna komma till skolan med en sådan lösning vet man inte i dag. Men man räknar ändå inte med att det är särskilt många. Det är också så att busslinjernas sträckning kan bli ett problem eftersom eleverna då får skjuts till den grundskola dit skolbussen går och sedan får ta sig därifrån själva.

– Frågan är ju om tiderna funkar. Det kommer kanske att fungera för en del, men kanske inte alla tider. Det är nog en minoritet som blir hjälpta av det här, säger bildningschef Johnny Thorén.

Morgontrafik

Enligt Nicklas Rudberg lovade också regionen att ta ett större ansvar för gymnasieeleverna. Östgötatrafiken har därför fått i uppdrag att också se över om skolskjutsarna även på morgnarna kan användas som anropsstyrd trafik.

– Det finns ett utrymme mellan 05 och 07 på morgnarna när vi inte använder bussarna. Då skulle man kanske kunna ha anropsstyrd trafik, säger Nicklas Rudberg.

Så gymnasieungdomarna ska ta bussen klockan 5 på morgonen?

– Nja, men vi konstaterar ju att då är bussarna outnyttjade. Sedan får Östgötatrafiken ta fram ett förslag, säger Nicklas Rudberg.

Den lösning ni hittills diskuterat hjälper en minoritet av eleverna. Kommer det ett förslag som hjälper majoriteten också?

– Det vet vi inte. Det är regionen som har ansvar för det och som får titta på det, säger Nicklas Rudberg.

Arbetspendling?

Att ändå låta gymnasie- och friskoleelever åka med ordinarie skolbussar kan ändå innebära att det behöver sättas in större bussar. I så fall får regionen stå för den kostnaden, menar man från Motala kommun.

– De här åtgärderna ska inte kosta Motala någonting, säger Johnny Thorén.

Kan det bli en chans för arbetspendlare också?

– Det vet vi inte, säger Johnny Thorén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om