Skolans rektor om explosionen: "En kraftig smäll"

En flaska med okänt innehåll exploderade inne på Carlsund utbildningscentrum. "Det var en kraftig smäll", säger rektorn.

På torsdagen exploderade en flaska på Carlsund utbildningscentrum.

På torsdagen exploderade en flaska på Carlsund utbildningscentrum.

Foto: Therese Trogen

Motala2021-12-16 15:11

Klockan var strax efter 10.30 på torsdagen när polisen fick larm om en detonation vid gymnasieskolan i Motala.

Sebastian Hagård, rektor på Carlsund utbildningscentrum, satt på sitt kontor när han hörde en kraftig smäll. Det visade sig att en petflaska med okänd vätska hade exploderat inne i skolan.

– Man har blandat någon form av substans i flaskan och fått en kemisk reaktion och till följd av det har det kommit en kraftig smäll, säger rektorn.

Flaskan fanns på ett av skolans våningsplan. Enligt skolledningen finns det inga uppgifter om att elever eller personal befann sig i närheten när det small.

– Det blev inga personskador och inga lokalskador men vi vill samtidigt understryka att vi ser väldigt allvarligt på det här. Det kunde ha blivit mycket, mycket värre, säger Sebastian Hagård.

Skolverksamheten kunde fortsätta som vanligt under torsdagen. Elever och medarbetare informerades, liksom förvaltningsledningen. Rektorn uppger att man även fört dialog med polis och kommunens säkerhetssamordnare. 

– Polisen kom hit och har tagit med sig resterna av flaskan. Verksamheten har rullat på, det är inte så att den har ställts in eller att lektionerna har upphört, säger Sebastian Hagård.

Han fortsätter:

– Vi försöker få in information om det är någon som har sådan. I övrigt har eleverna möjlighet att ställa frågor till sina lärare och till oss i skolledningen om man undrar över något.

Polisen har med anledning av händelsen inlett en förundersökning om försök till allmänfarlig ödeläggelse och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva ämnen.

En flaska med okänt innehåll exploderade på Carlsund utbildningscentrum på torsdagen.
En flaska med okänt innehåll exploderade på Carlsund utbildningscentrum på torsdagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!