Skolans anmälan: Ofredanden kan ha pågått i flera år

Skolmedarbetaren kan ha sexofredat elever i flera år.
Först i höstas gjordes en polisanmälan.
Nu riskerar personal som sett olämpligt beteende – men inte agerat – att straffas.
– Då kan det bli föremål för disciplinära åtgärder, säger bildningschefen.

Enligt skolans polisanmälan ska vittnen ha gjort observationer sedan hösten 2021.

Enligt skolans polisanmälan ska vittnen ha gjort observationer sedan hösten 2021.

Foto: Peter Lydén/TT

Motala2024-11-05 06:58

Det var den 23 september som Mariebergsskolans rektor och kommunens HR-konsult besökte polisstationen i Motala. Tillsammans gjorde de en polisanmälan om sexuellt ofredande där en manlig skolmedarbetare pekades ut

MVT har begärt ut polisanmälan för att få veta mer om utredningen, som nyligen lades ned av åklagare. Åtal kan inte väckas eftersom den misstänkte gärningsmannen är avliden.

I polisanmälan uppges att den misstänkte "åtminstone sedan hösten 2021" setts beröra barn på ett sexuellt sätt. Vidare står det:

Fyra personer (vittnen) har oberoende av varandra observerat den misstänkte beröra barn sexuellt vid ett frekvent antal tillfällen.

MVT har nekats att intervjua Mariebergsskolans rektor. All kommunikation kring ärendet ska ske genom bildningschef Anders Pantzar. Han uppger att rektorn fick information om personalens iakttagelser cirka en vecka innan polisanmälan gjordes.

– Alla de här fyra personerna kom till rektorn samma dag. Men de kom en och en, säger Anders Pantzar.

Han beskriver att ärendet rullades upp när en anställd reagerade på den misstänkte medarbetarens beteende och pratade med kollegor. Arbetskamraterna ska då ha känt igen sig och berättat om egna upplevelser.

– Alla trodde att det de hade sett kanske inte var något, att de hade sett fel. Men när de här fyra personerna inser att de har sett samma sak så bestämmer de sig för att gå och prata med rektor.

Enligt socialtjänstlagen är skolpersonal skyldig att genast anmäla misstankar om att barn far illa till socialtjänsten. Även svårbedömda eller obestyrkta uppgifter ska anmälas.

Skolpersonalen har anmälningsplikt enligt lag. Varför har de inte anmält?

– Enligt rektorn går man vid uppstarten varje år igenom rutiner vad gäller kränkningar och att anmälningsplikten gäller, säger Anders Pantzar och fortsätter: 

– Om det nu är någon som har sett något misstänkt men inte gjort anmälan får vår utredning visa det i så fall. Då kan det bli föremål för disciplinära åtgärder.

Det rör sig om observationer under tre års tid. Hur kan det ske?

– Min uppfattning är att de flesta iakttagelser har gjorts i närtid men att det är någon som har sett något längre tillbaka i tiden.

Bildningschefen nämner forskning som visar att lärare kan undvika att agera när en kollega uppträder olämpligt mot elever. Det kan förklaras med en kollegial lojalitet.

– Många gånger är det lättare att låta barn fortsätta att bli kränkta än att anmäla en kollega. Det är helt förskräckligt att det är så. Det jobbar vi ständigt med, säger Anders Pantzar.

Den misstänkte medarbetaren stängdes av från sin tjänst när rektorn fick information om observationerna. Motala kommun planerar nu två utredningar, den ena kring de berörda eleverna och den andra gällande verksamhetens hantering av ärendet.

Även om polisutredningen om sexuellt ofredande mot barn är nedlagd pågår fortfarande en förundersökning om tjänstefel. Den handlar om arbetsgivarens agerande mot den misstänkte. Däremot sker det ingen utredning om huruvida skolpersonal begått tjänstefel genom att åsidosätta sin anmälningsskyldighet, enligt kammaråklagare Herman Ferner:

– Det finns ingen anmälan om en sådan misstanke och min bedömning är inte heller att jag har så konkreta uppgifter i den delen kring vem som har sett vad och när samt vad man har gjort och inte gjort med de uppgifterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!