Stadsbidragsfinansieringen kunde inte ha kommit lägligare för de sex pedagoger som tillsammans med representanter från Motala kommun och Tillväxt Motala besökte grannlandet.
– Lalandia är det största som hänt oss på ett par hundra år, säger turismlärare P-G Andersson och menar att det är viktigt att skolan redan nu, innan första spadtaget tas, ligger i framkant inför det som komma skall.
En etablering i Motala kan innebära arbetstillfällen, inte bara för elever på hotell- och turismprogrammet utan för ungdomar på de flesta program, sett till de behov som kommer att finnas, menar pedagogerna.
– Nu handlar det om att knyta kontakter och att utforma skräddarsydda projekt, säger Susanne Walldenheid på Handelsprogrammet.
Enligt dem som besökte Danmark nyligen finns det ett genuint intresse för vad Carlsund har att erbjuda. I dagsläget finns ingen motsvarighet till Motalaskolans yrkesprogram. De ungdomar som får jobb på badanläggningen i Danmark, utbildas via ett särskilt program, "Lalandia Academy".
Något som Susanne Walldenheid uppskattade särskilt med besöket var HR-chefens löfte om att nästa höst börja ta emot Motalaelever från årskurs tre på praktik.
– Det kändes riktigt pepp, säger hon.
Även om det bara blir mellan 2-4 elever från varje program som kan resa iväg åt gången, tror pedagogerna att den här typen av samarbete kan komma att gynna så många fler elever. Alla kommer på ett eller annat sätt blir involverade i olika arbetsprojekt, både inför och efter en sådan här praktikperiod.
– Det blir en stor positiv vinst, en röd tråd mellan våra program, säger Peter Johansson.
Att få jobba mot ett stort företag som är på väg att etablera sig i Motala tror pedagogerna också kan inspirera elever under studietiden. Redan nu, säger Peter Hermansson Sköld på Hotell- och turismprogrammet att det finns ungdomar i trean som planerar att söka jobb på Lalandia om etableringen blir ett faktum.
– Här blir det väldigt konkret, att det finns jobb i branschen, säger kollegan P-G Andersson.
Något som läraren Cecilia Löf också hoppas kunna göra är att bredda Barn- och fritidsprogrammets profil, där fritid och hälsa ingår, genom att utbilda bad- och simhallspersonal. Då ökar Motalaungdomars möjlighet ytterligare att få arbete, inte bara på Lalandia, utan också på andra badanläggningar runt om i landet.
– Det är lite unikt, men målet är att vi ska kunna börja med det hösten 2020, säger hon.