Socialnämnden går 12,5 miljoner back, bildningsnämnden 13,8 miljoner och tekniska servicenämnden 3,4 miljoner kronor. Totalt ser kommunens nämnder ut att gå back över 29 miljoner kronor. Finanssidan går dock bättre vilket gör att man just nu ändå gör ett överskott på 65 miljoner kronor. Men det ekonomiska läget får oppositionen att se rött.
– Vi känner oro för den ekonomiska utvecklingen. Den här mandatperioden har man fått tillskott från regeringen, men vad händer med de miljonerna? De här välfärdsmiljonerna ska ut i just välfärden, säger oppositionsråd Elias Georges (S).
Han fortsätter med eftertryck:
– Vi ser att behoven ökar, bland annat bland barn och unga. Det är hög tid att Alliansen tar tag i det här och ser till att de får en ekonomi i balans.
Alliansens företrädare håller dock inte med. De har istället valt att hantera underskotten genom att nämnderna fått tillfälliga godkännanden för att gå back utan att det krävs att man tar fram åtgärdsförslag på hur man kan spara.
– Vi vill inte ha tokspar. Mycket av underskottet är covidrelaterade. För äldreomsorgens del vet vi också att det pågår ett stort omställningsarbete där man kommer att hämta hem underskottet, säger kommunalråd Annelie Almérus (M).
I bildningsnämnden har man tidigare fått godkänt för delar av underskottet. Nu har det ökat med 2,8 miljoner kronor för ökade lönekostnader till lärarna. Det handlar dock om en engångssumma och därför anses man kunna få acceptans även för den.
– Vi vet att bildningsnämnden ser över sitt personalläge och att man minskat antalet tjänster. Då behövs ingen ytterligare åtgärdsplan, säger Annelie Almérus.
Hennes partikollega Hans Tevell påtalar också att man i nämnderna arbetat hårt för att hitta var underskotten finns och att åtgärda dem.
– Vi måste ha ett ständigt effektiviseringsarbete, säger han.
S-kritiken för de ökade antalen undantag från att ta fram åtgärdsplaner tillbakavisar Alliansen.
– Det är en bokföringsteknisk fråga egenligen. Vi väljer att inte dela ut extra pengar till nämnderna utan att tydligt visa var underskotten finns genom att nämnderna får ha kvar dem men får acceptans för dem, säger Annelie Almérus.
– Att skjuta till mer pengar till nämnderna är bara att bygga luftslott, tillägger Hans Tevell.