Niklas storsatsar på sitt bryggeri – ska brygga 50 000 liter öl

Från nybörjare till bryggerientreprenör – Niklas Magnusson satsar på att förvandla Fors Bryggeri till ett av Sveriges mest moderna mikrobryggerier.

Skänningebon Niklas Magnusson köpte Fors Bryggeri under 2023 från den tidigare ägaren Patrik Fors. Målet är att dubblera produktionen inom en fem-årsperiod.

Skänningebon Niklas Magnusson köpte Fors Bryggeri under 2023 från den tidigare ägaren Patrik Fors. Målet är att dubblera produktionen inom en fem-årsperiod.

Foto: Mikael Grahn

Motala2025-02-03 08:00

Nyheten i korthet

  • Niklas Magnusson, ägare av Fors Bryggeri, planerar att göra bryggeriet till ett av Sveriges mest moderna mikrobryggerier genom att investera i ny utrustning som dubblar kapaciteten till 50 000 liter per år.
  • Magnusson hoppas att allt ska vara klart till sommaren och att han ska kunna anställa en medarbetare innan årets slut.
  • Fors Bryggeri har elva ölsorter på Systembolaget och fler är på gång. Magnusson har redan gjort justeringar på vissa recept för att förbättra smakerna.

Många tror nog att det krävs ett stort intresse för öl för att ta över ett bryggeri, men för 56-årige Skänningebon Niklas Magnusson var det lite av ett spontant beslut. En kväll satt han och kollade företagsförsäljningar på Blocket. Det var då han upptäckte att Fors Bryggeri i Motala var till salu. Han tog kontakt med den dåvarande ägaren, Patrik Fors, som grundat bryggeriet. Därefter gick allt snabbt.

– På bara en månad var affären klar, berättar Magnusson. Trots att han saknade erfarenhet inom bryggeriprocessen fanns det aldrig någon tvekan inför den nya utmaningen.

– Jag gillar matlagning. Att brygga öl påminner om det. Det gäller att ha koll på recept, provsmaka och mäta, säger han och inflikar:

– Patrik Fors hjälpte mig de första månaderna med bryggprocessen. Därefter har jag lärt mig själv och via andra kontakter i branschen. Det är inte så avancerat att brygga öl om man har bra utrustning, säger han och skrattar.

Att Magnusson trivs med ett fullt schema framgår tydligt. Han berättar om sina många fritidsintressen, bland annat sina 35 år som musiker och ordförande i Stadsmusikkåren i Mjölby, samt sitt engagemang inom Hemvärnet.

– Men nu är ölbryggning min nya passion. Mina andra intressen är på paus för tillfället, konstaterar han.

Bryggeriet driver han vid sidan av sitt ordinarie jobb som säljare för Arla Plast. Men under våren storsatsar han på bryggeriverksamheten.

– Jag har köpt ett helt nytt bryggeri som dubblar kapaciteten från 25 000 till 50 000 liter årligen. Jag kan också producera fler typer av öl och kontrollera processen mer i detalj, säger han och pekar på de stora rostfria kärlen som fortfarande står inplastade längs med väggen.

undefined
Niklas Magnusson framför det nya bryggeriet som ska tas i bruk till sommaren. "Jag kommer kunna övervaka processen via en app hemifrån" säger han nöjt.

– Det gäller att våga satsa för att ta sig till nästa steg i verksamheten. Fors Bryggeri kommer att bli ett av Sveriges modernaste mikrobryggerier genom den här investeringen, säger han.

Kostnaden för bryggeriet och arbetskostnaden är beräknad till cirka en miljon kronor, och förhoppningen är att allt ska vara klart till sommaren. Att investera i en bransch som påverkats stort av lågkonjunkturen tar han med en axelryckning.

– Man lever bara en gång och man måste våga satsa. Jag bor billigt och har inga lån. Varför ska jag spara pengar, säger han och skrattar högt.

Är det en ekonomisk förutsättning att driva verksamheten som en hobbyverksamhet just nu?

– Som det ser ut nu har jag inte möjlighet att ta ut lön och det behöver jag inte eftersom jag har andra företag att leva av. All min vinst går till investeringar, men min ambition är att kunna ta ut lön på sikt och att dubbla produktionen inom fem år. Jag har dubblat antalet restauranger som vi säljer till sedan jag tog över 2023. 

För att verksamheten ska växa behövs en anställd som kan hjälpa till i produktion och med försäljning.

– Mitt mål är att det ska ske innan slutet av året, för det kan inte vara en enmansshow för länge, säger han och inflikar att hans familj och vänner hjälper till vid olika tillfällen.

– Mina döttrar hjälper till bland annat vid flaskning, etikettering och utkörning.

Fors Bryggeri har numera elva ölsorter på systembolag runt om i Mellansverige och fler sorter är på gång. De senaste två lanserades under 2024 och har enligt Magnusson tagits emot väl.

– Den ena är en "Blond ale" som är en fruktigare typ av öl, samt en suröl som gått riktigt bra hittills. Om det är nybörjartur ...

Han pausar för ett ögonblick.

Eller om du har en talang för det?

– Haha! Det återstår att se ... men de har gått bra i alla fall. Jag ser hellre färre och bättre öl i sortimentet, säger han och inflikar att fler ölsorter är på gång.

undefined
Niklas Magnusson visar upp en flaska av en Fors Blonde Ale. "Det är en av mina döttrar som är modell för etiketten. Hon är den enda av dem som är blond vilket passade bra i sammanhanget. Hon är bra nöjd över att ha en "egen öl" på bolaget, säger han och skrattar gott.

Får du ändra på de befintliga recepten som Patrik Fors skapat?

– Ja, det får jag och jag har redan gjort vissa justeringar på Storfräsaripan för att förbättra smakerna. Men det gäller att göra det med försiktighet. Det finns en risk att jag gör någon sur om jag ändrar för mycket. Köper man en chokladkaka från Marabou förväntar man sig att den ska smaka på ett visst sätt, likaså gäller för öl och mycket annat.

Vilken är den populäraste ölen på Systembolaget?

Varamon, som är en smakrik pilsner, är nummer ett. Därefter är det Storfräsaripan, Blond Ale och Fors Hallon.

Jag måste fråga, hur mycket ölnörd är du numera?

– Inte särskilt mycket, men jag håller på att glida åt det hållet. Från att inte kunna något kan jag riktigt mycket, säger Niklas Magnusson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!