Valrörelsen 2018 var intensiv med aktiviteter och dörrknackning. Men valnatten blev chockartad. Socialdemokraterna tappade hela sex mandat.
– Det var en sorgens dag. Det kändes som att vi hade goda chanser, vi hade gott självförtroende. Sedan föll det pladask, säger Elias Georges.
Varför förlorade ni?
– Vi skulle kunnat ha varit tydligare. Vi borde berättat bakgrunden till besluten mer, säger Renée Georgio.
Vad har ni lärt av förlusten?
– Vi har en förnyelse nu, ett nytt lag. Det är det som jag tror att Motalaborna vill se, lite nya ansikten och infallsvinklar, säger hon.
– Vi har blivit mer självkritiska också. Vi har lärt oss mycket av det. Men nu blickar vi framåt med en politik där välfärden sätts främst, tillägger Georges.
Inför valet följer de partiets nationella satsning med fokus på att bryta segregationen, återta kontrollen över välfärden och klimatomställning. Vad gäller välfärden anser S att de stora riskkapitalbolagen utarmat kommunala verksamheter.
När ni styrde lade ni ut verksamheter i privat regi. Varför har ni svängt?
– Vi har sett att välfärden har fått stå tillbaka och vi blir påminda gång efter annan att det sköts på ett sätt som inte är värdigt våra äldre. Det behöver bli ordning och reda. Därför är vårt vallöfte att alla vårdboenden ska vara i kommunal regi. Det är med omtanke om våra äldre och personalen, säger han.
S är inne på sitt fjärde oppositionsår. I den rollen är de långt ifrån nöjda. Bland annat påpekar de att Alliansen bara nått ett av de mål som de satt upp. Och Elias Georges tycker att det saknas politiskt ledarskap:
– Vi anser att Motala kan bättre. Det handlar inte om vilka personer som styr utan om den politik som förs.
Under förra mandatperioden anklagade Alliansen S, V och MP för att inte ha ordning och reda på ekonomi och styrning. De lyfte turerna kring Drottningplan och Agneshögs förskola. I en intervju medgav dåvarande kommunalrådet Camilla Egberth (S) vissa problem. I dag tycker Elias Georges att rutinerna blivit bättre, vilket han ger Alliansen beröm för. Men han vill inte påstå att det är ordning och reda i ekonomin och syftar på socialnämndens stora underskott och agerandet vid revisionskritiken mot nämnden.
– Jag tänker på undersköterskan som sliter på nätterna, på taxichauffören och planarkitekten. Det är deras skattemedel som vi ska ta hand om, säger han.
S kritiserar också kommunalrådsbytena och hanteringen av Skogsborg.
– Vi förvarnades av en annan myndighet att inte göra affären, men Alliansen gjorde det ändå. Vi gav dem tid till eftertanke med en återremiss. De hade alla möjligheter att tänka klokt, säger han.
Att Alliansen lade ner ungdomsverksamheten Hallen ser S som ett misstag. Istället lyfter Elias Georges fram att oppositionen lyckades stoppa både nedläggningen av Hälsocentret och upphandlingen av Strömsborg.
– Jag är glad och stolt att vi behöll boendet i egen regi. De ville lägga ut vårt största äldreboende och ta beslut utan att ha gjort ens en risk- och konsekvensanalys.
Om S styrt istället hade de satsat på mer personal i förskola, skola och äldreomsorg.
– Välfärden har utarmats över tid, säger Georges.
Ni vill ge verksamheterna mer pengar. Samtidigt är verkligheten sådan att kommunen istället behöver spara mångmiljonbelopp. Hur löser ni det?
– Vi vill se riktade effektiviseringar, säger han och tar upphandlingar och digitalisering som exempel där S anser att man borde kunna ta hem miljoner utan att påverka kvaliteten.
De medger att mer personal kostar pengar men anser att det i förlängningen är en besparing. Renée Georgio ger exempel: personalen på Hälsocentret håller de äldre friska vilket minskar omsorgsbehovet, en satsning på familjehemsplacerade barn minskar risken för utanförskap och fler kollegor minskar stressen, risken för sjukskrivningar och behovet av vikarier.
– Då förebygger man både lidande och kostnader. Vi vill inte bara att det ska vara upp till var och en att göra det bästa av sin lott, säger hon.
Den långa önskelistan med investeringar i förskolor, skolor, boenden och hallar behöver ses över menar S, men har svårt att stryka något.
– Vi ska göra det nödvändiga, men samtidigt inte tappa bort det som är viktigt för det förebyggande som satsningar på föreningslivet, säger Georges.
Men ett förslag finns; en bandyhall på befintlig plats. Det anses spara mångmiljonbelopp. Och man vägrar finansiera byggena genom en kommunkoncern och att nyttja Platens fastigheter.
– Vi tycker inte att hyresgästerna ska dubbelbeskattas genom att betala till kommunen både på hyran och skatten, säger han och påtalar att Platen säljer av när de behöver det för att betala renoveringar och nybyggnationer:
– Då stannar pengarna kvar i Platen.
Argumentet att en koncern skulle innebära skattetekniska fördelar för kommunen ogillas skarpt.
– Det är ju avancerad skatteplanering. Samhällsekonomiskt innebär det att vi tar pengar från andra delar av samhället som skulle behöva dem bättre. Det känns inte rätt alls, säger han.
De lyfter vikten av blandad bebyggelse i bostadsområdena. Segregationen mår inte bra av rena villakvarter eller miljonprogramområden menar de.
– Där spelar allmännyttan roll för att säkra att det byggs hyresrätter, säger han.
S radar upp vallöften. De vill ha en satsning mot våld i nära relationer, fler sommarjobb, höjt friskvårdsbidrag för kommunens personal, öka antalet vuxna i skolan och mindre barngrupper i förskolan. Från ett skarpt nej till större förskole- och skolenheter vill S nu se frågan med nya ögon.
– Man får tänka nytt och fritt. Vi har sagt att vi är emot stora enheter, men om man kan organisera sig så att personalen har en god arbetsmiljö, att barnen trivs bra och att målen nås så är det viktigast, säger Georges.
S förlorade valet delvis på grund av skolnedläggningen i Godegård. Nu är framtiden oviss för verksamheten i Österstad, men budskapetfrån S är tydligt: de motsätter sig en nedläggning.
Varför tycker ni helt annorlunda där?
– Elevunderlaget är gott och den kommundelen ökar i befolkning. Att då dra ner vore förödande. Vi vill ju växa, men det går inte om vi tar bort kommunal service. Vi vill värna våra kommunala skolor. Alliansen däremot öppnar för privata skolor, säger han.
Kunskapsskolans etablering tror han ger elevtapp på flera olika kommunala skolor. Men små tapp på flera enheter gör att kommunen inte kan möta förändringen genom att avveckla lokaler eller minska personal. Istället spår S en ökad kostnad när lika mycket yta och lika stora personalkostnader ska slås ut på färre elever.
På vilket sätt var nedläggningen av Godegårds skola att värna kommunala skolor?
– Det fanns en utredning som pekade på ett vikande elevunderlag, svårigheter för eleverna att nå kunskapsmålen och mindre förutsättningar för kollegialt lärande bland personalen. I dag finns skolan och jag är glad över att det går bra för barnen där, säger han.
Finns skolan kvar om ni vinner valet?
– Ja.
Hade ni fel som lade ner den?
– Det är svårt att ta politiska beslut. Det var ett beslut som togs då utifrån utredningen då, säger han.
En fråga som varit ganska anonym är jobben. S trycker på vikten av utbildningar.
– Vuxenutbildningen är ett stort utvecklingsområde som vi måste jobba vidare med, säger Renée Georgio.
En annan insats är att verka för ett campus Motala. En universitetsfilial tror de skulle locka fler att satsa på högre studier och därmed hjälpa universitetet att växa ytterligare.
– Då sitter de på en guldgruva i Motala, säger Elias Georges.
Får ni hit universitetet om ni vinner valet?
– Den är absolut en ambition, säger han.
S inledde mandatperioden med V och MP. Men så ville V stå på egna ben. Duon S och MP har de inget emot att fortsätta i, men Georges tillägger:
– Vi håller dörren öppen, men samverkar inte med SD.
S har hela mandatperioden tydligt markerat mot SD. Så mycket att kommunen ändrat reglerna för oppositionsrådet så att denne framöver ska tvingas informera alla oppositionspartier.
Har ni gått miste om att få igenom er politik genom att inte vilja samtala?
– Vi har fått igenom förslag och SD har ibland varit en part. Vi kan föra samtal över bordet med alla partier, säger han.
SD-önskemålet att ha möten inför sammanträdena för att tydligt veta var S står är inte aktuellt. SD:s insynsplatser anses räcka.
– Det handlar om relationen till våra väljare. De ska veta var vi står i förhållande till SD och det förtroendet måste vi hålla, säger Renée Georgio.