– Jag är mycket hedrad. Det känns väldigt angenämt och stämningsfullt alltihop, säger Nathan Shachar i samband med prisceremonin.
”För hans lärdom och upptäcksglädje”. Så lyder motiveringen till utnämningen av årets Övralidspristagare. Nathan Shachar har under sin tid som reporter och skribent hunnit med mycket.
Som ung valde han att resa utomlands för att studera ämnen somturkiska och vetenskapsteori.
– Jag pluggade i Jerusalem och studerade även arabiska och spansk historia. Runt 1980 knöts jag till Dagens Nyheter och var då mest verksam i Jerusalem, berättar han.
Som korrespondent har han sedan huvudsakligen varit verksam i Mellanöstern och Sydamerika. På senare tid har han dock tillbringat allt mer tid i hemlandet.
– Nu för tiden arbetar jag mer här hemma. Jag trivs bara bättre och bättre i Sverige.
Trots all tid utomlands finns det även en stark koppling till Heidenstam och Övralid. 2006 gav han ut boken ”Blodseld och nordisk längtan: Oscar Levertin och hans tid.”
– Jag har varit och besökt Övralid och de olika gårdarna, och blivit fascinerad och inspirerad av historien. Levertin och Heidenstam blev nära vänner och påverkade varandra på ett avgörande sätt. De var oerhört populära bland unga, inte bara som diktare, utan även som kulturpersonligheter. Och det gläder mig att flera forskare på senare år hjälpt till att rentvå Heidenstam från rykten om högerextremism och liknande. Det mesta är överdrivet och ibland rena påhitt, säger Nathan Shachar.
Att bli tilldelad Övralidspriset på 250 000 kronor är något som Nathan Shachar tar som en stor utmärkelse.
– Priskommittén består ju av högt värderade personer, så det känns extra roligt att de läst vad jag har skrivit med sådan välvilja.
Landshövding Elisabeth Nilsson, ordförande i Övralidsstiftelsen, är mycket nöjd med utnämningen.
– Jag har ofta läst Nathans kolumner från Mellanöstern. Han skriver väldigt utbildande artiklar och beskriver komplicerade skeenden på ett sätt så att man får insikt.
Per Wästberg, ledamot i Svenska akademien och vice ordförande i Övralidsstiftelsen, vill även rikta fokus mot Shachars mer litterära författarskap.
– Nathan Shachar får priset som humanist. Men inte i första hand som reporter, utan som en av nordens främsta essäister, som dragit fram genom Mellanöstern, Argentina och Brasilien med en språkbehandling och stilistiskt mästarskap som få kan tävla med i Sverige.