Sedan i höstas äger bolaget flera byggnader i Gamla Motala Verkstad. Där rustas nu Lokverkstan till eventlokal och framöver planeras bland annat handel, idrott och restauranger i Plåtverkstan samt omkring 100 bostäder och hotell i området.
På Byggbranschdagen talade du om Bona folkhögskola som en del av GMV, men de har ju aviserat en flytt till stan. Hur tänker du där?
– Om de vill stanna så får de gärna göra det, men om de flyttar så är det så. Det viktigaste är att de hamnar på rätt ställe. Om det är inne i stan kan vi utveckla fastigheten på ett annat sätt, säger vd Ola Serneke.
Skolor ses som en bra del i ett område för att få liv och rörelse hela dagen. Vill ni locka till er annan skolverksamhet om Bona flyttar?
– Det kommer vi nog titta på, allt från förskola och grundskola till gymnasium, kanske med idrottsinriktning. Det finns ju många privata och kommunala intressen. Vi får se vad det finns för intressenter, säger han och förklarar att de därför vill ha en flexibel detaljplan.
Motala har haft flera projekt som överklagats; Gallerian, Buntmakaren och Lalandia. Men risken för domstolsprövningar skrämmer inte Ola Serneke.
– Det är en demokratisk process. Annars kan vi skippa det där med demokratin om man inte skulle kunna överklaga när man tycker att något är fel. Då kan vi avskaffa stadsbyggnadskontor och nämnder. Vi måste kunna ha folkvalda som beslutar, men också rätten att överklaga.
Han menar att man som byggherre får acceptera att det ibland tar längre tid.
– Det är rätt så naturligt att vi har sådana möjligheter. Annars blir det ingen spänst i utvecklingen. Det är ju det som är kul med stadsutveckling att man har den där dialogen med alla, säger han och tar som exempel att de nyligen träffade kulturarbetare i verkstadsområdet för att inhämta deras tankar.
Ola Serneke är själv inte rädd att säga vad han tycker.
– Ibland får man ta diskussioner som folk tycker är jobbigt. Det vore värre om man inte säger vad man tycker. Då får man en ny utveckling åt fel håll.
Alla ser nog inte överklagande som något positivt. Vad får dig att göra det?
– Jag ser bara på de överklaganden som vi har haft, då har vi alltid haft en dialog och vi har fått förklara varför som vi gör det. Efteråt så har de fattat och sett att det är en samhällsutveckling som är positiv.
Karlastaden i Göteborg är ett exempel. Detaljplanen som är en av landets största och som rör det som ska bli Nordens högsta hus, Karlatornet, vann laga kraft på tre år.
– Vi hade ett antal överklaganden där vi fick ha en dialog och förklarade. Det fördröjde processen med någon månad bara. Sedan var det bra. Det är viktigt att man är öppen i diskussionerna, men sedan kan man inte alltid övertyga alla.
Samtidigt menar Ola Serneke att man som byggherre måste ha förståelse för de känslor som grannarna kan uppleva när kvarteret där de kan ha bott sedan barnsben ska förändras.
– Då måste man förstå att det är ett ingrepp, oavsett om det inte juridiskt är någon fara och utredningarna visar att man inte kommer att påverkas. Det är en känslomässig grej som man inte får glömma.
Men en upprustning av GMV är inte det enda avtrycket som Ola Serneke tänker göra i Motala.
– Vi har ingen ensamrätt över huvud taget när det gäller GMV, idrottscentret vid riksväg 50 och gamla ishallarna, men det är tre områden som vi ser är intressanta och bra om man vill bygga ihop staden. Varamobaden är vi kanske inte engagerade i alla i slutänden, men där har vi varit en injektion så att det händer, säger han.
Området där ishallarna ligger i dag, hur pass involverade vill ni vara i att skapa bostäder där?
– Jag tror att det kommer bli en markanvisning och då kommer vi att söka den. Så må bästa bolag vinna, säger Ola Serneke.
Kommer ni att bli en allt större aktör i Motala och etablera er här?
– Det är självklart att vi inte är här för att bara bygga ett projekt.
Hur ser du på Sernekes roll i Motalas stadsutveckling?
– Vi tittar alltid på nya områden att utveckla och på det som verkar intressant och där vi kan påverka positivt. Jag ser jättegoda möjligheter att utveckla här och att titta på nya områden och fastigheter att förvärva, säger Ola Serneke.
Och det finns andra områden som Serneke Invest är intresserade av.
– Vi har tittat på Södra stranden. Där finns några projekt som vi är intresserade av. Där tittar vi nu vad det finns för möjligheter att köpa.