Förskolesatsning i Motala äts upp av dyra moduler

24 nya förskoleavdelningar planeras i Motala. Men det blir bara ett verkligt tillskott av två när kommunen måste ersätta dåliga lokaler och moduler.

Behovet är fortsatt stort av nya förskolelokaler i Motala kommun.

Behovet är fortsatt stort av nya förskolelokaler i Motala kommun.

Foto: MVT arkiv, Tomas Oneborg/TT

Motala2020-11-16 11:41

Åtta nya avdelningar planeras i Råssnäs och beräknas vara klara senast början av 2022. Lika många planeras i Borensbergs nya bostadsområde Bråta Hagar och någonstans i centrala Motala. Totalt 24 förskoleavdelningar, men det innebär bara ett nytillskott på två avdelningar. Orsaken: man behöver ersätta 22 bristfälliga lokaler och dyra modullösningar.

– Jag tycker att det är sorgligt att vi har så många tillfälliga lokaler och vi ser att vi behöver fortsätta det här arbetet med att skapa nya lokaler, säger bildningsnämndens ordförande Mark Henriksson (M).

Flera av kommunens befintliga förskolor börjar bli till åren och beslut måste tas om renovering eller nybyggnation. Samtidigt finns ambitioner om att Motala ska växa vilket ytterligare skapar behov.

– Vi har en vision om att bli 50 000 människor och då behöver vi ta höjd för det när vi planerar förskolor, säger Mark Henriksson.

Men Motala har inte växt så mycket som men räknat med. Att det skulle göra att man bygger för mycket och får tomma lokaler ser han dock inte.

– Det är inte så dumt om det skapas lite luft i systemet, säger han.

Luft i systemet finns inte i dag. I bildningsnämndens lokalrevisionen talas om att många förskolor i dag har fler barn än vad lokalerna byggts för och att utrymmen som vilrum och förråd används för pedagogisk verksamhet. 

Är det så som det ska vara?

– Nej, det är därför som vi vidtar åtgärder. Vi vill inte ha det så, inte för barnen eller för verksamheterna, säger Mark Henriksson.

Vid nybyggnationer vill Alliansen se större förskoleenheter. Istället för att tala om avdelningar vill politikerna tala om antal barn per vuxen och det anses kunna regleras bättre på större enheter där man kan jobba med olika gruppkonstellationer. Det anses också ge fördelen att personalen frånvaro kan lösas enklare internt.

– Det kan exempelvis innebära att två mindre förskolor blir en större men på annan plats. Det vi tycker känns tryggt är att nu finns medel avsatt för att arbeta med förskolorna, både nybyggnationer och reinvesteringar, säger fastighetschef Emil Wissman och tillägger att 15 miljoner årligen avsätts för upprustningar.

Bristen på förskolelokaler har blivit dyr för kommunen. I dag hyrs moduler in för sju miljoner kronor årligen. Det blir ett kvadratmeterpris på 3300 kronor.

– Det är ändå mycket lägre än vad det var tidigare, säger Emil Wissman.

Mark Henriksson anser att det inte byggt tillräckligt med förskolor tidigare. Men de planer som finns tar också väldigt lång tid. Den nya förskolan på Väster har planerats sedan 2017, men har bland annat försenats på grund av olika politiska beslut.

 Ska det ta så lång tid?

– Det är klart att vi vill att det ska gå så fort som möjligt. Det har också skett förändringar inom kommunen hur man jobbar med projekt. Jag ser att det är ett stort driv nu som inte funnits förut, säger Mark Henriksson.

Du hänvisar till det tidigare styret att de inte gjort tillräckligt, men hur ska ni se till att den här bristsituationen inte bara fortsätter?

– Nu har vi inom planperioden till 2023 börjat bygga bort de moduler som finns. Sedan tar vi en ny lokalrevision och ny budget varje år, men vi har också en form av målträngsel. Vi kan inte göra allting på ett år. Att vi nu planerar tre förskolor inom en treårsperiod visar ändå på någon slags rådighet, säger Mark Henriksson.

Förskolor Motala

Motala har i dag 43 förskolor i olika storlekar. Här finns också dygnet-runt-förskola. 

Det finns även verksamhet som drivs i privat regi, exempelvis av Svenska kyrkan.

Kommunen är skyldig att ordna plats inom fyra månader efter att familjen anmält behov. Enligt ansvariga klarar man den gränsen, men det behöver tillfälligt ske med hjälp av tillfälliga avdelningar.

Allmän förskola erbjuds för 3-, 4- och 5-åringar från 1 september det år de fyller 3 år. Verksamheten omfattar 15 timmar per vecka. 

Karta: Bråta hagar, Borensberg
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!