Särskilda grupper återinförs: "Extraordinär insats"

Sedan de särskilda undervisningsgrupperna togs bort har Alliansen lovat att återinföra dem. Nu är beslutet taget – men S protesterade.

Särskilda undervisningsgrupp ska återinföras i Motala kommun.

Särskilda undervisningsgrupp ska återinföras i Motala kommun.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Motala2020-06-22 08:30

Solidariskt Motalas beslut att lägga ner Villa Ekenäs och de så kallade SU-grupperna skapade högljudd debatt 2015. Alliansen lovade då att vid en valseger så skulle grupperna återinföras. I december fick bildningsnämnden därför ett utredningsbeslut och nu har en oenig nämnd beslutat att återinföra en SU-grupp för en liten grupp elever inom grundskolan med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF) och där behovet av stöd bedöms som omfattande.

– Man har kontrollerat med rektorer, utrett behov och möjligheter och nu landat i att vi under de senaste åren fått en ökad kompetens vad gäller NPF-problematik. Många skolor har också skapat trygga bon som är en miniversion av SU-grupper, säger ordförande Mark Henriksson (M) och fortsätter:

– Men man ser ändå ett behov av någon form av verksamhet i närheten av en skola där ett fåtal elever kan få hjälp under en kortare eller längre tid.

Enligt bildningschef Per-Arne Sterner handlar det om en liten grupp elever, i dagsläget bedöms behovet till 4-5 platser. Tanken är att nyttja lokaler på vårdcentralen Marieberg vilket ger en närhet till Mariebergsskolan. Eleverna får då en koppling till reguljär skolverksamhet, men man är noga med att elevernas ordinarie lärare och rektor ska ha ansvar för dem även under placeringen i SU-grupp.

Skolinspektionen har tidigare kritiserat skolor för att brista i just kopplingen mellan SU-gruppen och den ordinarie skolan. Hur ska ni säkra upp det?

– Det blir upp till oss nu att titta på hur bedömningen av behov ska se ut och ta fram tydliga rutiner på bland annat återslussning till ordinarie verksamhet, säger Per-Arne Sterner.

Finns det en risk att det är svårt för eleverna att komma tillbaka till sin ordinarie klass?

– Den här lösningen är ingenting som provas förrän man har uttömt andra lösningar. Då kan det vara befriande att få komma undan lite. Men både lärare och elever är förlåtande. Min erfarenhet är att man när eleven kommer tillbaka har ett bra mottagande, säger Sterner.

Hur lång tid det kan handla om att eleverna placeras i undervisningsgrupper är individuellt. Enligt Per-Arne Sterner kan det handla om månader i vissa fall, något år i andra.

– Vi ska i första hand arbeta inkluderande ute på skolorna. Det här blir en extraordinär insats, säger han.

Politiskt var man dock oeniga. S ansåg att man istället skulle förstärka med mobila team som agerade ute på skolorna. Förslaget röstades dock ner.

– Regeringen har beslutat om en utredning om hur det ska bli lättare att få särskilt stöd i sådana här undervisningsgrupper. Vårt beslut är i linje med hur man tänker nationellt, säger Mark Henriksson.

Skolverket påtalar att det finns en risk att eleverna får en stämpel på sig, hur tänker ni där?

– De här eleverna har redan en stämpel på sig. Det här är en chans för dem att komma igen. Vårt mål är att eleverna ska nå sin yttersta förmåga och detta är en möjlighet för dem att göra det, säger Mark Henriksson och fortsätter:

– Jag tror att S-förslaget om ambulerande team kan vara mer utpekande för de här eleverna.

Plan är att SU-gruppen ska vara på plats till höstterminen. Några särskilda kostnader räknar man inte med, mer än lokalkostnaden och eventuell någon extra tjänst som specialpedagog. I övrigt räknar man med att omfördela resurser från de skolor som eleverna tillhör.

På förslag av MP beslutade politikerna att SU-gruppen ska utvärderas efter ett år.

SU-grupper

Enligt skollagen ska elever som har svårt att nå kunskapskraven få extra anpassningar och särskilt stöd.

Så långt som möjligt ska detta ske i den ordinarie undervisningen, men skolan har rätt att också ge stödet på andra sätt om det behövs. Ett alternativ är då särskilda undervisningsgrupper.

Skolverket har satt upp regler gällande SU-grupperna, bland annat att ansvaret för eleven ska ligga kvar hos rektorn på hemskolan. Elevens placering i SU-gruppen ska också återkommande utvärderas.

Karta: Vårdcentralen Marieberg
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!