Sanna Lindell, köksmästare på Göta Hotell i Borensberg fick äran att planera och laga maten till kungaparet i samband med Göta kanals 200- årsjubileum.
– Jag känner mig verkligen hedrad. Jag fick fria händer att skapa menyn och började genast att planera den. Allt i samråd med Lotta Karlsson och Anette Tilly som driver Göta Hotell, säger Sanna.
När menyn var färdigplanerad skickade Sanna den till Kanalbolaget som stod som värdar för kungabesöket.
– Jag fick deras godkännande och nu var det bara att starta igång. Jag satte ihop ett köksteam tillsammans med köksbiträdet Ellen Eriksson och kocken Alexander Fransson. Båda jobbade redan på Göta Hotell och vi hade ett bra teamwork.
Sannas tillvägagångsätt när hon skapar sina rätter är lite speciellt. Hon börjar alltid med att skissa upp maten på för att få en överblick hur den färdiga rätten ska se ut när den sen är klar på tallriken.
– Vi använder oss främst av lokala råvaror. Vi värnar om mathistorien och jobbar för en god och vacker mat på tallriken.
Sanna kände sig trygg med planeringen då den var grundligt gjord. Alla steg var gjorda från skiss till färdig tallrik och på så sätt kunde alla inblandade vara lugna och trygg när de fick beskedet att kungaparet strax skulle anlända till hotellet. Borden stod redan uppdukade med husets bröd tillsammans med vispat smör, grön ärtkräm samt en ädelostkräm gjord på ost från en lokal ostgård.
– Men pulsen ökande ändå när det var dags. Vi kände nog alla så, det var ju en speciell dag när kungaparet kommer på besök.
Till huvudrätt serverades det vätternröding med kokt färskpotatis. På tallriken fanns dessutom smörstekta sommarkantareller, ugnsbakas röd spetskål med timjan, citron och saltbakade morötter samt en dillmajonäs. Toppat med sockerärtor och lite grönt.
Efter middagen serverades en grand dessert, Östgötsk sommardröm. Den bestod av fläderkokt päron med guldmålad stjälk tillsammans med vaniljglass, jordgubbar, hallon, hallonmousse samt krispigt kolakakssmul. Desserten pyntades med en blåklint och Kanalbolagets jubileumsflagga. På varje fat fanns det även av en kaka i form av en kunglig krona. Den var utskuren för hand så ingen krona var lik den andra.
– Jag har alltid drömt om att få skapa en dessert till kungafamiljen, en dröm som jag haft sedan barnbens. Till slut slog drömmen äntligen in och det känns helt fantastiskt kul.