Barnen drabbas när allt fler lever i fattigdom

Allt fler lever i ekonomisk utsatthet enligt Stadsmissionens fattigdomsrapport. Familjer med små marginaler får det ännu svårare och barnen drabbas hårt.

Sanna Detlefsen, direktor på Östergötlands Stadsmission, berättar att det varje dag kommer nya människor till dem för att be om hjälp.

Sanna Detlefsen, direktor på Östergötlands Stadsmission, berättar att det varje dag kommer nya människor till dem för att be om hjälp.

Foto: Eva Jensen

Motala2023-01-26 17:30

Sanna Detlefsen, direktor på Östergötlands stadsmission, berättar att det är åttonde gången som de gör rapporten. Och siffrorna visar tydligt att andelen i behov av ekonomiskt stöd ökar. Hon säger att många av dem har jobb men med låga inkomster. Marginalerna är redan i princip obefintliga och i takt med att priser och hyror stiger blir läget akut.

– Det handlar väldigt mycket om att man inte har råd med mat hela månader. Föräldrar är oroliga inför helgerna för då får barnen inte mat i skolan och man vet inte hur man ska få mat på bordet hemma.

I Östergötland lever cirka 20 000 barn i fattigdom och Detlefsen ger flera exempel på vad de måste avstå för att familjen inte har råd. Det är inte bara idrott eller andra fritidsaktiviteter utan även sådant som för de flesta av oss är självklart. 

– Vi får berättelser från familjer med tonårstjejer som inte går till skolan när de har mens, för man har inte råd att köpa mensskydd. Man har inte tvål att tvätta händerna med. Det saknas verkligen det som vi ofta tar för givet.

Av Motalas 43 302 invånare (2020) var det 2 548, eller 5,9 procent, som levde i ekonomisk utsatthet. Cirka 150 personer fler än 2018. Hur många det var 2022 finns ännu ingen statistik på. Men klart är att fler drabbas.

– Man behöver vabba men har inte råd. Man får välja mat och kläder eller hyra. Ett val som inte går att göra om och om och om igen. Och nu när det blir dyrare blir det ytterligare fler som drabbas, marginalerna har blivit tajtare.

Varje dag hör människor av sig till Stadsmission. Människor som riskerar att slås ut men av olika skäl inte kan få försörjningsstöd. Och barnen har det kanske tuffast.

– Man påverkas hela tiden av att man lever fattigt. Man är orolig för sina föräldrar, hur det ska gå ihop. Det leder till depression och i värsta fall självmordstankar.

Att andelen i ekonomisk utsatthet ökar förvånar inte menar Detlefsen. Men det krävs mycket för att påverka det.

– Kortsiktigt handlar det om mat för dagen. Långsiktigt handlar det om att se lösningar för hur strukturen ser ut, hur man jobbar mot och hur man löser fattigdomsproblematiken.

Stadsmissionen samverkar med kyrkor och andra organisationer. Tillsammans söker de dialog med kommuner för partnerskap. Detlefsens efterlyser ökad samverkan mellan civilsamhället, det offentliga och även näringslivet för att hjälpa fler ur fattigdom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!