Socialnämnden har det fortsatt tufft med ekonomin. Från ett underskott på fyra miljoner det första kvartalet går nu socialnämnden med ett underskott på 12,2 miljoner kronor. De stora orsakerna är ökat behov av äldreomsorg och lägre intäkter för mottagningen av ensamkommande. Utköpet av socialdirektör Sven-Inge Arnell belastar också nämnden med 875 000 kronor, en utgift man inte räknat med.
För att klara situationen har förvaltningen tagit fram en omfattande åtgärdsplan med totalt 35 punkter som omfattar alla av nämndens verksamheter.
På listan finns beslut om att sänka föreningsbidragen, att vara mer restriktiv med inköp och att ställa om flyktingmottagningen vilket innebär konsekvenser både på socialkontoret och i verksamheterna. Vad gäller flyktingmottagningen kommer det att innebära en successiv minskning av personalstyrkan, en förändring som redan är påbörjad. På besparingslistan finns också med en ny policy om placeringar av vuxna missbrukare.
– Vi har dåliga erfarenheter av att skicka missbrukare på behandlingshem. 80-90 procent av dem återfaller och då spelar inte placeringen någon roll. Nu har vi bra hemmaplansalternativ och därför ska vi nu ha en policy om att inte placera längre än en månad borta, säger nämndsordförande Anne-Lie Liljedahl (S).
Drar ned – trots ökat behov
Bland besparingarna finns också neddragningar inom hemsjukvården, trots att kommunen där sett en stor ökning av behoven. Planen är att minska övertiden och ta bort en sjukskötersketjänst.
– Man kan inte göra av med mer pengar än man har, så är det tyvärr, säger Anne-Lie Liljedahl om beslutet om nedskärningarna.
– Vi måste fortfarande följa lagstiftningen, men det här kan betyda något försämrad kvalitet och sämre service, medger tillförordnade socialdirektören Cecilia Larsson.
När det gäller avgångsvederlaget till den tidigare socialdirektören hoppas socialnämnden att kommunstyrelsen är villig att ta den kostnaden.
– Det är inte socialnämnden som fattat beslut om hans avgång utan kommundirektören. Då är det rimligt att de också tar kostnaden, säger Anne-Lie Liljedahl.
Men de 35 punkterna räcker eventuellt inte. Nämnden har därför gett förvaltningen i uppdrag att titta på ytterligare möjligheter att spara pengar.
– Vi lever med en ständig åtgärdsplan, säger Anne-Lie Liljedahl.