Förvaltningen föreslår flera förändringar för tätortens förskolor och skolor, som föreslås träda i kraft till höstterminen 2024. Bildningsnämnden fattar beslut om förslagen i november.
En skola som berörs är Södra skolan, där högstadiet föreslås flytta till Zederslundsskolan.
– Nu har vi åtta klasser och enligt det här förslaget ska det utökas till 14 klasser nästa år. Det är nog vår maxkapacitet, säger Daniel Rask, rektor på Zederslundsskolan.
Därtill vill förvaltningen lägga ner Karlslunds skola. Verksamheten föreslås i stället flytta till Skolgårda skola.
Vätternskolan nämns också i förslaget. Det handlar om en tillfällig flytt av årskurs 4-6, till Norra skolan. Kommunstyrelsen fattade redan i maj beslut om att Vätternskolan, som utdömts av Arbetsmiljöverket, ska rivas och byggas upp på nytt.
– Byggnaden har varit en F-6-skola och det är den fortfarande, men vi får inte vara i lokalerna om vi inte lägger stora pengar på att renovera dem. Därav kommer vi, tills ny Vätternskola är på plats, ha mellanstadiet på Norra skolan enligt det förslag som nu ligger, förklarar Kent Landoff, ställföreträdande förvaltningschef.
För kommunens anpassade grundskola föreslås en flytt till lokalerna där förskolan Marieberg har sin verksamhet i dag. Det innebär att skolan i sådana fall lämnar de tillfälliga lokalerna vid förskolan och vårdcentralen.
Målsättningen är att klasserna flyttas i sin helhet och att lärare och övriga pedagoger följer med dem till de nya skolorna.
– I alla fall kanske det inte går att lösa, men vi ska jobba mycket för att det ska bli på det viset, säger Kent Landoff.
För förskolorna lyfts också flera förslag på förändringar, som föreslås träda i kraft till höstterminen 2024. Förvaltningen vill lägga ner Marieberg, Ekenäs och Slottsgränd. Målsättningen är dock att hålla samman befintliga barngrupper och att nuvarande pedagoger ska få följa med dem.
I ett informationsbrev, undertecknat bildningschef Anders Pantzar, som skickats ut till medarbetare och vårdnadshavare listas flera faktorer bakom förslagen. Det handlar bland annat om att fler väljer privata förskolor och skolor, renoveringsbehoven och dyra hyreskostnader för inhyrda lokaler. Därtill nämns att större förskolor och skolor ”ger en mer flexibel organisation”.