Samlaren: "Jag blev helt jäkla såld"

I stort sett alla har en relation till den klassiska serietidningen. Kultförklarade hjältar och andra karaktärer har genom årens lopp kommit ur dessa ting och för Henrik Winskog har de tecknade figurerna resulterat i en ovillkorlig livsstil.

NR 1. Henrik har valt ut och satt summor på några av hans ettor. Stålmannen 1/49

NR 1. Henrik har valt ut och satt summor på några av hans ettor. Stålmannen 1/49

Foto: Roger Samuelsson

Motala2016-05-08 12:05

Det kan låta klichéartat men det Henrik inte vet i ämnet, det är inte värt att veta. Det enda han faktiskt inte tycks att hundra koll på är hur stor den egna serietidningssamlingen är.

Han kastar en tyst blick över tidningshögarna innan han svarar.

– Ja du, helt säker är jag inte men någonstans mellan 25 000 och 30 000 tidningar borde det vara.

Den magnifika samlingen förvarar han i en larmövervakad lokal på hemlig adress, de mest värdefulla tidningarna i ett bankfack. Och det är klokt, försäkringsvärdet ligger på 800 000 kronor.

Henrik berättar att intresset för serietidningshjältarnas värld tog fart en sommardag 1969.

– Jag var sjuk och mamma ville väl uppmuntra mig, hon gick och köpte det senaste numret av Fantomen.

– Det var nummer 13 minns jag, ett dubbelnummer och jag blev helt jäkla såld på omslaget, säger han och ler.

Tecknaren hette Rolf Gohs.

– Han gjorde väldigt snygga och actionfyllda illustrationer.

Kompletta årgångar i all ära, men ett särskilt kapitel i Henrik Winskogs samlande har varit jakten på de åtråvärda ”nr 1-exemplaren”, det vill säga de allra första numren som getts ut av respektive serietidning. Han är i dag ägare till 150 sådana!

– Kalle Ankas första är den i särklass mest eftersökta, men inte sådär jättesvår som många kanske kan tro.

– Vill du ha ett exemplar så kan jag nog fixa fram ett på mindre än en vecka. Men du får vara beredd på att öppna plånboken.

Han känner till 120 ex i landet, minst två är av toppkvalité.

– Du skulle nog få betala upp mot en kvarts miljon för envar om de vore till salu. Jämför detta med det första numret av Seriemagasinet som utkom samma år (1948). En del samlare flyr om du tar fram en ”seriemagga”, intresset för dem är lågt.

Att vara ägare till Kalle Ankas debutblaska behöver dock inte betyda att man är rik, menar Henrik. För trots att hans eget exemplar är komplett är värdet inte mer än 4 000–5 000 kronor.

– En reva, ett större väck, det sänker prislappen rejält. Och mitt ex är riktigt sjabbigt.

Vad som i första hand bestämmer värdet på en viss tidning är efterfrågan.

– Men det är svårt att generalisera olika nummer och titlar.

– Av populära och allmänt förekommande tidningar är skicket klart viktigast. Hos mycket sällsynta ex spelar kvalitén inte lika stor roll.

I mitten på 1980-talet drev Henrik Winskog en serietidningsbutik i Motala tillsammans med kompisen Christer Samuelsson. Rörelsen höll ett halvår.

– Jag minns en liten kille som kom in i affären ganska ofta, han kunde strosa runt i en halvtimma, sen gick han ut med en tidning för 50 öre. Det var så det såg ut ungefär, skrattar Henrik.

Samlaren

Namn: Henrik Winskog

Ålder: 55

Samlare sedan: Började spara som 9-åring, har samlat sedan han var 16.

Favorittecknare: Carl Barks (Kalle Anka) och Neal Adams (Läderlappen).

Favoritserie: Barks alla Kalle Anka, Modesty Blaise av Jim Holdaway och tidiga Spindelmannen. "Jag gillar trikåklädda hjältar!"

Ett ex jag inte vill förlora: Svårt, jag får nog välja en drake som jag har i originalförpackning. Den kunde beställas i Kalle Anka på 50-talet. Den behåller jag gärna.

Ett ex jag saknar: Hade du frågat för ett par månader sedan hade jag svarat ”nr 193 av Illustrerade Klassiker”. Det var den enda tidningen i den samlingen som jag saknade – och så fann jag den – efter 20 års letande! Nu får svaret i stället bli ”ett ex i bättre skick än det jag har av första Kalle Anka”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!