Den förra regeringen införde ett system med lärarlegitimationer. Det innebär bland annat att obehöriga lärare inte har rätt att ensamma sätta betyg. Istället ska det ske tillsammans med en legitimerad lärare. Kommer de inte överens är det den legitimerade lärare som avgör, om denne är legitimerad i ämnet.
Tidningen har granskat läget med obehöriga lärare på Motalas högstadieskolor inför vårens betygsättning. Det visar sig att man på samtliga skolor som svarat har obehöriga lärare i ett eller flera ämnen. På en skola, Skolgårda, saknas helt behöriga lärare i två ämnen. I övriga fall är det en eller flera klasser som har en situation där deras lärare inte har befogenheter att själv sätta betyg utan måste låta en behörig lärare göra den slutliga bedömningen.
Kristina Stenvall är verksamhetschef för grundskolan i Motala kommun. Hon konstaterar att det är svårt att få tag i behöriga lärare, men att man i kommunen ändå har 80 procent behöriga lärare.
– Jag känner mig trygg inför betygssättningen för jag vet att rektorerna ser till att den som inte är behörig får hjälp av behöriga lärare, säger hon.
Men när lärarna gemensamt ska sätta betygen behöver den legitimerade läraren inte ha sett en enda lektion, istället ska man enligt Skolverket utgå från en sammanfattande dokumentation om elevernas kunskaper. Att den behöriga lärare inte känner eleverna ser inte Kristina Stenvall som oöverkomligt.
– Lärarna gör ju betygssättningen i samråd och lärare som är obehöriga får handledning hela tiden med både planering och bedömning, säger hon och fortsätter:
– Och många obehöriga lärare är väldigt bra. Det kan ju vara att de inte är behöriga i just de ämnena som de undervisar i eller att de inte läst färdigt sin lärarutbildning. De är inte helt outbildade.
Att sätta betyg handlar om att värdera elevens insatser och göra en bedömning. Kristina Stenvall menar dock att även behöriga lärare kan ha svårt att avgöra om eleven är värd ett visst betyg.
– Därför sker en ständig diskussion mellan lärarna. Det pågår hela tiden i lärarlagen, säger hon.
I de fall där det helt saknas behöriga lärare i ämnet på skolan menar Kristina Stenvall att rektorerna går in och stöttar.
– Sedan träffas man ju också i ämnesgrupper över hela kommunen också och hjälper varandra, säger hon.