Förutom att eMedborgarveckan arrangeras så informerar även Polisen och MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, under hela oktober om hur man får ett säkrare uppkopplat liv.
– Vi ville göra något med båda de där delarna. Sverige har väldigt hög svansföring när det gäller digitalisering, vi ska bli världens mest digitaliserade land. Det är ju gott nog, men sedan har vi en utmaning att få med alla på det tåget, säger Susanne Kastbom, verksamhetsansvarig för Digidelcenter.
Digitaliseringen som tuffar på kräver större kunskap.
– Den backar inte. Så vi måste hänga med på något vis. Om klyftan mellan kunskap och digitaliseringens framfart blir för stor så kommer allt det negativa som man tyvärr ser och hör om i dag i kapp.
Det negativa som Susanne Kastbom syftar på är bland annat att man kan utsättas för bedrägerier, få sin personliga information stulen eller förlora sina privata filer.
– Vi vill tillsammans med många andra informera, stötta och hjälpa till för att man ska kunna få den kunskap man behöver, säger Kastbom.
Under tisdagen och onsdagen informerar biblioteket om de åtgärder man kan vidta själv för att säkra sitt användande.
– Det MSB och Polisen lyfter är tre delar. Det är smarta saker, kortuppgifter och lösenord. Smarta saker är inte längre bara en mobiltelefon utan det kan ju vara ett kylskåp eller en dammsugare. Det kan innebära en risk om man inte vet vad som gäller, säger Susanne Kastbom och fortsätter:
– När man börjar prata lösenord med besökare så blir det ofta en tung suck. Många tycker det är jättejobbigt, speciellt när man kommer in på att man ska ha unika lösenord på varje plats. Det blir nästan omöjligt att hålla dem i huvudet. Men det finns appar som kan hålla koll på sånt.
Utöver att man belyser internetsäkerhet lite extra den kommande månaden finns "Digitala första hjälpen" på plats på bibblan året om. Där kan man få hjälp med allt från att hjälpa tyda mejl eller komma igång med telefonen.
– Många som kommer har erfarenhet av spammejl. De flesta är osäkra och frågar om det de fått skickat till sig är okej, säger Alexander Tergeland, handledare med IT-ansvar.
– Det finns generellt en ganska stor oro för att använda tekniken. Man är rädd för att göra fel eller göra något som får konsekvenser som man inte förstår. Vi informerar och lugnar, men samtidigt finns det ju risker kopplade till tekniken. Så det är svårt att hitta den balansen, säger Nora Höjer, bibliotekarie.
Några av MSB, Polisen och Motala biblioteks tips:
- Aktivera automatiska säkerhetsuppdateringar på dina smarta enheter.
- Uppdatera din wifi-router. Om den inte har den senaste säkerhetsuppdateringen är skyddet lägre till de enheter du anslutit till routern.
- Köp dina smarta enheter från företag du litar på.
- Säkerhetskopiera med jämna mellanrum dina viktiga filer, så som bilder och dokument, från din telefon eller dator. Här finns både externa hårddiskar och molntjänster till hands.
- Klicka inte på länkar som kommer från okända mejladresser. Var källkritisk, meddelandet eller mejlet kan komma från någon annan än vad de utger sig för att vara.
- Lämna aldrig ut dina lösenord.
- Använd olika lösenord för olika tjänster.
- Använd dig av tvåfaktorinloggning där det finns.
- Använd en lösenordshanterare om det är svårt att komma ihåg alla unika lösenord.
- Tillåt inte webbsidan du handlar från att spara person- och kortuppgifter.