Thomas Isaksson och Ann Lövgren driver Mallbodens café sedan flera år och de tycker att det ska bli spännande att se vad som kommer ske i och runt Gamla Motala Verkstad.
– Något mer för barn. Det finns en lekplats men jag skulle vilja se mer. Guidningar i området, gärna för barn det också. Det finns så många levnadsöden från verkstaden, man undrar ju hur det ska kunna visas upp, säger Ann Lövgren som själv har släkt som jobbat på verkstaden och i torrdockan.
– Bara Göta Kanal är ju kultur i sig, säger Thomas Isaksson och tillägger att den nya kajen och gästhamnen har gjort att många stannar till och går en runda i området.
De berättar om arbetet med parken, numera kulturparken, där utställningarna kommer skifta. Och om Koleraboden, som visserligen ligger bakom plank men finns omnämnd i flera skrifter. Thomas Isaksson funderar kring att där kanske det kan bli något om det görs förändringar i verkstadslokalerna. Utomhuskonserter, restaurang och kanske bostäder finns också i deras tankar.
– Blir det eventlokaler så ökar det möjligheten för oss att ha öppet mer och längre säsong, säger han.
– Det kunde bli en plats för föreningslivet också, teaterföreningar, scouterna, radioseglarna som redan är här, och andra. För att få liv här nere, säger Anna Lövgren.
Vid ett av borden intill kanalen har Jonna Thorsson och Sandra Oinas slagit sig ner. De besöker gärna området och håller med om att något mer för barn hade varit positivt.
– Det är historia i det här området och här är så vackert. Men lekplatsen skulle behöva göras i ordning och varför inte lite djur, mat som passar även för barn och kanske något mer, säger Sandra Oinas.
Roy Fabian bor i Liverpoolområdet och promenerar ofta längs med kanalen.
– Jag tycker det är bra att man tar tag i byggnaderna, annars förfaller de ju. Jag vill se en vilja att man bevarar utseendet, utsidan på byggnaderna. Använd lokalerna men ändra inte utseendet, säger han.
Tvärs över kanalen från Mallboden ligger Industrimuseet som drivs av Musei- och Hembygdsförening.
– Om och när det händer något här är det bara positivt, säger Gert Holmberg.
– När man ser liknande områden i andra städer ser man att det går och det här området är viktigt för Motalaborna, säger P-G Andersson.
Hur framtiden ser ut för museet vet de inte säkert mer än att ambitionen är att det ska vara kvar på området. P-G Andersson säger att Industrimuseet tillsammans med Radiomuseet, Motormuseet och Motala museum på Charlottenborgs slott, skapar en helhet som är viktig för Motala.
– Vi vill att historien bevaras här och vi vill göra området levande för en bredare publik, säger Gert Holmberg.
– Det finns ju inte några större eventlokaler i Motala så att få det i lokverkstaden skulle bli bra, här skulle man kunna göra festivaler. Släpper man in en restaurang i området får det inte bli vad som helst, säger P-G Andersson och tillägger att även där måste historien tänkas in i både maträtter, inredning och mer.
Gert Holmberg tar också upp Bona folkhögskola och gamla Folkets hus som viktiga delar i hela området, och att allt tillsammans skapar en helhet.
Saga Palmén och Felicia Andersson tittar ut över området och tror på förslaget med eventlokal i lokverkstaden men har också fler tankar.
– Utveckla området, lite handelsbodar kanske och fiskrökeri, att öppna mötesvägar på olika sätt, säger Felicia Andersson.