Idéer blir verklighet när Sveriges gymnasieelever under hösten registrerar sina UF-företag. Först i länet med att registrera sitt var Maja Nyman och Linnéa Rapp och för det fick de ta emot utmärkelsen månadens UF-företag som delas ut av Ung Företagsamhet. Under drygt ett år har de arbetat med sin företagsidé – att uppmärksamma psykisk ohälsa och berätta om sina egna erfarenheter. Idén föddes för nästan precis ett år sedan.
– Jag träffade på min studie- och yrkesvägledare från högstadiet, det var han som hjälpte mig när jag mådde dåligt. Han frågade mig hur jag mådde och sedan sa han att "tänk om någon hade berättat sin historia för dig när du gick på högstadiet, vilken skillnad det hade kunnat göra", säger Maja Nyman.
Ett frö var sått. Maja Nyman pratade om idén med Linnéa Rapp, som går i samma klass på Platengymnasiet och som också har erfarenhet av psykisk ohälsa.
– Maja visste om min historia och allt som jag hade gått igenom. När hon berättade om förslaget kände jag också att det hade hjälpt mig jättemycket om någon hade kommit fram till mig och pratat om det här när jag gick på högstadiet, säger Linnéa Rapp.
Helt plötsligt var en föreläsning inbokad och så rullade det på. Under våren har både personal och elever på högstadieskolor i länet fått ta del av Majas och Linnéas berättelser. Målet är att skapa ett öppnare klimat kring ämnet psykisk ohälsa och att visa att man inte är ensam i att må dåligt.
– Hela vår föreläsning bygger på att man ska våga prata om det här, att det är okej att inte vara perfekt och att fler ska våga öppna upp sig. Våga prata om det! Det är först då man kan få hjälp, säger Maja Nyman.
De vill också att lärare och skolledningar ska få en ökad förståelse för psykisk ohälsa och att frågor som rör psykiskt mående ska få större plats i skolan.
– Man vet att det här finns och är ett problem, men det är ingen som gör någonting åt det. När man är tonåring händer det mycket, både i kroppen och i skolan. Det är skittufft och jag vet att jag nästan tänkte att man skulle må lite dåligt, att det var normalt. Det enda jag hörde från skolan när jag gick på högstadiet var att: "vi vet att det är tufft att vara i er ålder" men inte så mycket mer än så, säger Linnéa Rapp.
Tillsammans kan man jobba fram en lösning på att så många lider av psykisk ohälsa, menar de. Första steget är bara att våga prata - och fråga.
– Bara att en lärare kanske frågar hur eleven mår skulle göra mycket. Den frågan får man väldigt sällan och för min del hade det gjort väldigt mycket, säger Linnéa Rapp.
– Lärarna kan inte alltid hjälpa, vi vet att de har mycket att göra, men de kan skicka vidare en till någon som kan det. Och de kan skapa en diskussion i klassrummen och bara prata mående överlag. Det handlar inte om att man ska sitta ned och öppna hela sitt hjärta inför klassen, säger Maja Nyman.
Nu jobbar de med att boka in fler föreläsningar på högstadieskolor. De vill nå ut till så många som möjligt.
– I höst ska vi fortsätta att föreläsa, vara med på mässor och lite tävlingar. Sedan satsar vi på SM. Dit vill vi komma, men huvudsaken är att vi får vara ute och träffa så många elever som möjligt. Om det går bra vill vi fortsätta efter gymnasiet också och målet är att åka runt i hela landet, säger Linnéa Rapp.